Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Effektivt arbete mot bussbränder – 67 procents minskning

Foto: Trygg-Hansa

Bränder i bussar är en mardröm för en bussförare. De får ofta ett snabbt förlopp med skadade och i värsta fall döda som följd. Trygg-Hansa arbetar aktivt för att minska bussbränderna och sedan 1999 har de minskat med 67 procent.

I slutet av 1990-talet var bussbränder ett stort problem i Sverige. Trygg-Hansa var därför drivande i införandet av en särskild brandkontroll som görs på alla bussar vid den årliga besiktningen. Sedan 1999 har antalet bränder i bussar minskat med 67 procent. 2004 infördes även krav på sprinklers i motorrummet på nya bussar. Sedan dess har inte en enda total bussbrand inträffat där branden startat i motorn.

– I dag är Sverige ett föregångsland i Europa när det gäller att förebygga bränder i bussar. Tillsammans med tillverkare, bussbolag och förare utvecklar vi utrustning och släcksystem. Trygg-Hansa utbildar busschaufförer i hur man snabbt utrymmer en buss och släcker bränder, säger Lars Nilsson på Trygg-Hansas avdelning för skadeförebyggande arbete, Skadestop.

Lördagen 29 september avgörs finalen i Bussförar-SM på Trafikcenter i Kumla. 16 finalister tävlar om titeln ”Sveriges bästa bussförare 2012”. I tävlingen får bussförarna visa prov på hela sin kompetens. Trygg-Hansa, som försäkrar hälften av Sveriges bussar, ansvarar för tävlingsmomentet ”katastrofövning”. 2011 utsågs Sabina Strömmare som kör för Swebus i Kil till svensk mästare i att köra buss. 2012 års bästa bussförare koras på Persontrafikmässan i Göteborg den 27-29 november.

Källa: Trygg-Hansa