Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fastighetsägarna Stockholm säger upp centralt avtal med Hyresgästföreningen rörande hyressättningsavgiften

Fastighetsägarna Stockholm säger i dag upp avtalet med Hyresgästföreningen rörande uppbörden av den så kallade hyressättningsavgiften. Hyressättningsavgiften är en ersättning som hyresgästerna – oavsett om de är medlemmar i föreningen eller ej – betalar till Hyresgästföreningen för att bekosta deras förhandlingsarbete. Avgiften har av Hyresgästföreningen fastställts till 144 kronor per/år och lägenhet. Hyressättningsavgiften uppskattas ge Hyresgästföreningen 20 – 25 miljoner kronor för det privata beståndet i Stockholms län.

– Om Hyresgästföreningen inte vill ta ansvar för att genomföra de kollektiva hyresförhandlingarna på ett effektivt sätt kan vi inte motivera våra medlemmar att samla in hyresgästernas betalning och vidarebefordra pengarna till Hyresgästföreningen, säger Christer Jansson, vd Fastighetsägarna Stockholm. Därför säger vi nu upp detta avtal. Vi välkomnar dock Hyresgästföreningen till fortsatta samtal för att möjliggöra en överenskommelse om en förbättrad process för de kollektiva förhandlingarna och då även ett förnyat avtal om uppbörd av hyressättningsavgift.

Skälet till uppsägningen: Förhandlingarna om 2012 års hyror har fungerat dåligt. Något centralt avtal mellan parterna kunde aldrig nås. De efterföljande fastighetsvisa förhandlingarna blev synnerligen långdragna. Hyresgästföreningens agerande ledde till allvarliga förseningar med stora retroaktiva hyresbetalningar för hyresgäster. Det finns fortfarande fastigheter i Stockholm där 2012 års hyror inte är färdigförhandlade. Det är Fastighetsägarna Stockholms uppfattning att detta huvudsakligen beror på Hyresgästföreningens otydliga organisation, bristande arbetsledning och ovilja att åstadkomma resultat genom en effektiv förhandlingsprocess.

– Det är en mycket otillfredsställande situation vi har idag, säger Christer Jansson. Hyresgästernas vardag blir osäker om de inte i god tid kan få besked om sina nya hyror. Fastighetsägaren hamnar också i en svår situation med osäkra intäkter.

Christer Jansson kommenterar uppsägningen på vår hemsida fastighetsagarna.

Förhandlingar om en förbättrad förhandlingsprocess: Fastighetsägarna Stockholm tog under sommaren initiativ till förhandlingar med Hyresgästföreningen i syfte att åstadkomma en förbättrad förhandlingsprocess. Diskussionerna har pågått sedan juli månad. Tisdag 25 september fattade dock styrelsen för Hyresgästföreningen Region Stockholm det överraskande beslutet att hoppa av diskussionerna med Fastighetsägarna Stockholm om en förbättrad förhandlingsprocess.

Källa: Fastighetsägarna Stockholm.