Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ännu en delseger i Bungefallet på Gotland

Igår beslutade Högsta domstolen (HD) om inhibition, ett tillfälligt stopp för verksamheten, i frågan om kalktäkt vid Bunge på norra Gotland. Naturskyddsföreningen har överklagat tidigare tillståndsbeslutet och även begärt inhibiering. HD:s beslut innebär att företaget inte kan fortsätta verksamheten medans HD prövart överklagandena i grunden.

– Det är oerhört glädjande att vi vinner igen i Bungefrågan. HD konstaterar att en förskjuten tidsplan för Nordkalk kan medföra avsevärda kostnader men beslutar ändå att stoppa projektet tills vidare eftersom naturvärdena är höga och skadorna stora. Nu hoppas jag att HD även inser hur vilse både Nordkalk och Mark- och miljööverdomstolen gått i frågan och att nästa dom sätter stopp för planerna för all framtid, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen har följt Bungefrågan i flera års tid och gjort en rad framställningar och överklaganden i ärendet. Miljödomstolen nekade tillstånd men det ändrade Mark- och miljööverdomstolen i en omdebatterad dom tidigare i år. Föreningen menar att den domen bland annat inte beaktar EU-rättens krav på ett korrekt sätt och därför måste undanröjas.

– Vi gläds åt att Högsta Domstolen gått på vår linje i frågan så här långt, detta innebär att arbetena stoppas under tiden Högsta domstolen prövar ärendet. Det innebär även att rättsläget står öppet och att HD kan välja att ta upp ärendet i sin helhet, säger Joanna Cornelius, miljöjurist på Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen har parallellt med rättsprocessen skickat en hemställan till regeringen om att peka ut hela det skyddsvärde området som särskilt ett Natura 2000-område, eftersom det krävs enligt EU-rätten. Om regeringen gör ett sådant utpekande kommer det att stoppa täktverksamheten helt och medföra att riksdagens kan besluta om en nationalpark i området, som tidigare föreslagits.

– Jag hoppas nu verkligen regeringen tar tillfället i akt och pekar ut hela det skyddsvärda området som del i Natura 2000-nätverket. Endast då får vi det fullgoda rättsliga skydd som EU-lagstiftningen kräver. Vi väntar nu spänt på regeringens svar på vår hemställan, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Källa: Naturskyddsföreningen