Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vellinge är Bästa skolkommun i Sverige

Vellinge Foto: Wikimedia

För elfte året i rad presenteras idag vinnaren i Lärarförbundets rankning Sveriges Bästa skolkommun. Rankningen är den bredaste i sitt slag och baseras på 14 kriterier.

Vinnare 2012 i Skånes län är Vellinge kommun som även toppar hela rankningen. Förra året toppades Skånes län av Lomma kommun som då låg på plats 2. I år tappar Lomma placeringar.

– Lärarförbundet gratulerar Vellinge kommun till att vara länets bästa skolkommun 2012. Placeringen är ett bevis på att lärarna i kommunen gör ett mycket bra jobb och att kommunen förstår vikten av en bra skola, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Skillnaderna mellan kommunerna i Skånes län är stora och hälften av kommunerna tappar placeringar. Lund hamnar på plats 9 och tillsammans med Vellinge finns det alltså två Skåne-kommuner med på topp-10-listan.

– Kommunpolitikerna i Skånes län måste satsa mer på sina skolor om de ska kunna stoppa den negativa trenden och öka likvärdigheten mellan kommunerna. Kloka kommuner inser att allt börjar med en bra skola. Det handlar om att prioritera och våga välja skolsatsningar för att attrahera nya kommuninvånare och för att skapa en likvärdig skola, säger Eva-Lis Sirén.

Kommunernas placering i Bästa skolkommun, topp 15
(förra årets placering inom parentes):

Vellinge 1 (20)
Lund 9 (5)
Svedala 15 (42)
Ystad 17 (16)
Lomma 18 (2)
Höganäs 23 (15)
Ängelholm 27 (39)
Staffanstorp 28 (73)
Sjöbo 32 (156)
Båstad 33 (26)
Trelleborg 107 (165)
Höör 120 (187)
Kävlinge 127 (100)
Hässleholm 135 (116)
Skurup 136 (183)

Fakta om rankningen Bästa Skolkommun:
Rankningen Bästa Skolkommun omfattar Sveriges samtliga 290 kommuner och är genomförd av Statisticon för Lärarförbundet. Den bygger på statistik från SCB och Skolverket, samt statistik gemensamt framtagen av Lärarnas Samverkansråd och arbetsgivareorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Syftet med utmärkelsen är att sätta fokus på de kommuner som framgångsrikt satsar på skolan och att uppmuntra dem till att fortsätta prioritera skola och utbildning. Genom att lyfta fram de positiva exemplen vill Lärarförbundet utmana de kommuner som inte lyckas lika väl. Utmärkelsen delas ut varje höst, i år för 11:e gången.

Källa: Lärarförbundet

Lärarförbundet är Sveriges största lärarorganisation och driver frågor som utvecklar läraryrket och skolan. Lärarförbundet är ett fackligt yrkesförbund med 230 000 medlemmar. De största medlemsgrupperna utgörs av lärare i grund- och gymnasieskolan, förskollärare, fritidspedagoger, skolledare och lärare på högskolan.