Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Åtta mottagningar blir fem större

Åtta allmänpsykiatriska öppenvårdsmottagningar ska bli fem större mottagningar. Det beslutade Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse den 29 november. Syftet är att säkra en hög vårdkvalitet och patientsäkerhet för alla patienter.

Bakgrunden till beslutet är att det i dagsläget finns åtta allmänpsykiatriska öppenvårdsmottagningar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. En ökad specialisering inom psykiatrin skapar nya möjligheter att erbjuda diagnos och effektivare behandling. Då mottagningarna är olika stora har de även olika förutsättningar för att kunna erbjuda patienterna ett brett vårdutbud som passar deras behov. Samtidigt kommer en planerad mottagning för patienter med bipolär sjukdom att leda till att patientantalet minskar i olika grad på övriga öppenvårdsmottagningar.

Förändringarna som kommer att genomföras under 2013 är:

Psykiatrisk mottagning Hisingens verksamhet fördelas på mottagningen för Team I och II på Lergöksgatan och mottagningen Centrum Väst och Öst på Stora Nygatan
Psykiatrisk mottagning Partille och Psykiatrisk mottagning Gamlestaden blir en gemensam mottagning i Gamlestaden
Psykiatrisk mottagning Härryda och Psykiatrisk mottagning Mölndal blir en gemensam mottagning i Mölndal

Tidplan
Detaljarbete återstår men enligt preliminär plan kan de psykiatriska mottagningarna i Partille och på Hisingen flytta under våren/sommaren 2013. För den psykiatriska mottagningen i Härryda kan flytten ske först vid årsskiftet 2013/2014.

Sammanslagningarna innebär endast att befintliga resurser samlas på större mottagningar, inte att resurserna på mottagningarna på Hisingen, Härryda och Partille försvinner.

Säkerställer ett brett vårdutbud och god läkarbemanning
Syftet med sammanslagningarna är främst att se till att samtliga mottagningar ska erbjuda ett lika brett vårdutbud, något som är svårt att garantera när det finns flera mindre mottagningar. Det säger Martin Rödholm, processansvarig för vuxenpsykiatrin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
– Vården ska inte skilja sig åt beroende på vilken av våra mottagningar man besöker. Större mottagningar har bättre förutsättningar att erbjuda patienterna ett brett vårdutbud som kan anpassas efter deras behov.
Fler fördelar med större mottagningar

Sammanslagningarna innebär även andra fördelar:

Mottagningarna blir mindre känsliga för eventuell personalfrånvaro, något som är viktigt då det råder en nationell läkarbrist
Bättre förutsättningar att bedriva patientnära forskning
Bättre möjligheter för kunskapsutbyte mellan medarbetare
Hyreskostnaderna minskar och även till viss del personalkostnaderna

Rätt vård väger tyngst
Det problem som kan uppstå för patienter och vårdgrannar i samband med en sammanslagning är att vissa får längre restid, något som Martin Rödholm beklagar.
– Vi anser dock att det övervägs av fördelarna det innebär i form av bättre möjlighet att erbjuda patienten ett mer varierat vårdutbud och en större samlad kompetens. Vi tror även att patienterna prioriterar att få rätt hjälp framför att ha nära till sin mottagning.

Samverkan med vårdgrannar, såsom primärvård och kommunernas socialtjänst, ska säkras genom fungerande strukturer för samarbete kring patienten oavsett var patienten bor.

Styrelsen har i sitt beslut gett i uppdrag till sjukhusdirektören att återkomma med tät återrapportering under 2013 för att följa utvecklingen som rör patienternas erfarenheter, vårdkvalitet, personalsituation och samverkan. Styrelsen önskar också se en förstärkt kommunikation med brukarorganisationerna, beställarnämnderna, kommunerna och primärvården kring utveckling och planering av psykiatrin.

Källa: Sahlgrenska Universitetssjukhuset .