Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kortege med lastbilar tar ställning för lika villkor

Marita Ulvskog. Foto: Lars Hagberg /
Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet.

Idag rullar en kortege med lastbilar genom Göteborg och möter upp ett demonstrationståg på Götaplatsen för en manifestation mot social dumping. Det handlar om det växande problemet med olagligt cabotage som slår ut den inhemska åkerinäringen med resultat att tusentals jobb försvinner.

Idag finns det regler kring cabotage, men eftersom inga kontroller görs för att dessa ska följas får det stora konsekvenser som till exempel social dumping. EU-kommissionen vill nu öppna upp marknaden helt. Utan kontroll av marknaden kommer detta medföra ännu mer problem.

– Jag har frågat transportkommissionären Siim Kallas om hur han egentligen tänker. Hans slutsatser att underlätta tillträdet och eventuellt tillåta permanent tillträde för utländska åkare på de inhemska marknaderna är mycket oroande, säger Marita Ulvskog.

Det handlar inte om att förbjuda andra medlemsländer att verka i Sverige – tvärtom. Problemet är de usla sociala villkor som drabbar de utländska lastbilschaufförerna – lika villkor måste gälla och svensk arbetsrätt tillämpas.

– Hittills har Kallas sagt att han är positiv till ett register för cabotagerörelser. Det kan underlätta övervakningen och tillämpningen av den lokala arbetsrätten, skrev han.

– Men det räcker inte. Vi måste fortsätta sätta press på EU-systemet och på svenska regeringen, avslutar Marita Ulvskog.

Info om Cabotage
Cabotage är transport av passagerare eller gods inom ett lands gränser, utfört av ett utanför detta lands gränser registrerat företag. Internationella lagar tillåter oftast inte att denna typ av tjänster utförs utan ett speciellt tillstånd. Däremot är det vanligtvis tillåtet att utföra transporter till eller från annan stat. Det kan även vara tillåtet att utföra transporter till ett annat land och sen fortsätta transporten inom detta land.

Källa: Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet.