Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Resultatet i Doha är helt otillräckligt säger Matilda Ernkrans, Socialdemokraterna

– Bättre än inget men verkligen helt otillräckligt. Klimatförhandlingarna i Doha lyckades inte ens leverera det som var minsta nivån på förväntningarna. Jag kan inte acceptera att det ska vara så svårt att bygga broar till jobb och välfärd och samtidigt rädda vår framtid, säger Matilda Ernkrans, miljöpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

– In i det sista hoppades jag på en andra åtagandeperiod i Kyotoprotokollet, där överskottet av utsläppsrätter skrotades. Därtill hoppades jag på en acceptabel klimatfinansiering till utvecklingsländerna, men tyvärr. Nu måste alla länder göra sin hemläxa, säger Matilda Ernkrans.

– Sverige kan inte en gång till skicka en miljöminister bakbunden av andras låga ambitioner till klimatförhandlingarna. Sverige har allt att vinna på högre ambitioner. Det vore bra för klimatet och för de svenska jobben, säger Matilda Ernkrans.

– Några länder måste engagera sig med utgångspunkt att göra sig lite större än vad man egentligen är. Efter misslyckanden på misslyckanden att leverera de utsläppsminskningar som krävs och den klimatfinansiering som behövs måste nya strategier fram för att föra de internationella förhandlingarna framåt. Sverige måste sluta skylla på andra och istället vinna förtroende genom att ta ansvar på hemmaplan i Sverige och i EU, säger Matilda Ernkrans.

Källa: Socialdemokraterna.