Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Flyttkarusellen fortsätter.

– Domen är högst beklaglig men tyvärr inte helt oväntad. Eftersom ett minsta antal Strasbourgsessioner är inskrivna i fördraget tvingas EU-parlamentet fortsätta ödsla skattepengar på dessa resor. Ändringar i fördraget kan bara genomföras om alla medlemsländer, inklusive Frankrike, kommer överens, säger Göran Färm (S) europaparlamentariker och ledamot i styrgruppen för ”Single Seat”.

Domstolsprocessen uppstod efter att Parlamentet sökt hitta kreativa lösningar för att minska antalet resor till Strasbourg, utan att förändra fördraget. Man beslutade att slå ihop två sessioner till en, under samma vecka, för att undvika kostnader för två resor till Strasbourg under oktober. EU-domstolens uppgift har varit att tolka fördraget rent juridiskt samtidigt som Parlamentet har försökt hitta en praktisk lösning som följer den politiska opinionen i frågan. Med domslutet har parlamentets försök att hitta en sparsam väg för sitt arbete inom fördragets gränser dock stoppats.

-Att få till en fördragsändring är nu därför ännu viktigare. Den enda som kan uppnå en sådan är den borgerliga regeringen, som i samarbete med andra regeringar faktiskt kan åstadkomma en verklig förändring, säger Marita Ulvskog (S), europaparlamentariker och delegationsledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet.

– 88 procent av Europaparlamentarikerna stödjer idag kravet på ett säte, men vad gör Reinfeldt egentligen åt saken? frågar Ulvskog.

– Att bara ha ett säte för Europaparlamentet skulle innebära den enskilt största besparingen inom EU:s administration man kan göra. Med ett enda säte i Bryssel skulle lokalerna i dessutom Strasbourg t ex kunna användas av EU:s regionkommitté och den sociala och ekonomiska kommittén. EU-parlamentet kan i sin tur överta deras byggnader i Bryssel, och därmed löser man flera institutioners utrymmesbekymmer utan nya och kostsamma byggprojekt, avslutar Göran Färm.

Källa: Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet