Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Söndag den 16:e december spås bli årets mest uppkopplade dag

Foto: Telia.

För andra året i rad tar Telia fram en prognos över svenskarnas internetvanor genom Telia Surfindex. Årets prognos pekar på söndagen den 16:e december som den dag under 2012 som svenskarna kommer att vara som mest uppkopplade. Julrusch på landets e-handelssiter; flitigt användande av on-demand tjänster för film och tv och allmänt hög aktivitet på internet är några förklaringar till att datatrafiken spås bli rekordhög i Telias fasta och mobila nät den 16:e december.

Telia mäter löpande svängningar i bredbandstrafiken för att kunna optimera nätet efter kundernas behov. För andra året i rad presenteras denna nätstatistik genom Telia Surfindex. Jämfört med förra året förväntas datatrafiken i år öka kraftigt i Telias fasta och mobila nät, något som gör årets siffror extra intressanta i ett av världens mest bredbandstäta länder.

– Telia Surfindex är en slags väderrapport för våra digitala vanor. Med de senaste årens explosionsartade ökning av smartphones och surfplattor är vår uppkopplade tid, och vad vi gör under denna, en intressant spegling av våra liv. Särskilt intressant är vårt internetbeteende så här inför jul då vi är mer uppkopplade än någonsin, säger Ulrika Matsgård, tf konsumentmarknadschef på Bredbandstjänster på Telia.

Förra året var det söndagen den 19:e december som svenskarna var som mest uppkopplade. Även i år förväntas en söndag toppa årets surfstatistik, då söndagar är den dag i veckan, oavsett tid på året, då svenskarna är som mest aktiva på nätet. Till skillnad från vardagar kännetecknas svenskens helger av att man konsumerar mer nöjesorienterat och bandbreddskrävande innehåll, såsom on-demand tv, och streamad tv, film och musik.

Att den digitala tv-marknaden växer så det knakar visar inte minst Telias över 500 000 tv-kunder, som varje månad startar fyra miljoner programströmmar och ser på över 30 000 olika program via den digitala tv-tjänsten. Den senaste tidens lanseringar av nya tv- och filmtjänster som kan ses på fler skärmar, då även i mobilen och på surfplattan, förväntas öka intresset ytterligare för on-demand tv och film och bidra till att fortsätta driva upp datatrafiken veckorna innan jul.

Julrusch på nätet den 16:e december
Enligt Postens senaste e-handelsbarometer kommer en tredjedel (34 procent*) av alla svenskar att handla julklappar på internet i år. Och liksom julklappsinköp i fysiska butiker är det många som kommer att vänta in i det längsta med att handla över nätet för att få paketen levererade lagom till julafton. 67 procent av svenskarna* tror att den 16:e december är den senaste dagen att beställa sina julklappar för att hinna få dem i tid. Det är ytterligare en indikation på att den stora digitala julruschen inträffa just den 16:e december, något som förväntas få stort genomslag i Telias Surfindex.

– Det är mycket som ska falla på plats innan julbordet kan dukas. Jobbåret ska avslutas; klappar ska inhandlas och julhälsningar skickas. Mycket av det sker idag från smartphones, laptops och surfplattor och vi kan därför se hur datatrafiken ökar veckorna innan jul för att sedan nära nog slocknar lagom till julafton då de flesta loggar ut, säger Ulrika Matsgård, tf konsumentmarknadschef på Bredbandstjänster på Telia.

I slutet av 2012 presenteras resultatet av årets surfstatistik samt en årskrönika som förklarar vilka omvärldshändelser som påverkat datatrafiken i Telias fasta och mobila nät under 2012.

Källa: Telia.