Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nu slutförs arbeten för att Högdalen ställverk åter ska få full kapacitet – extra beredskap på plats och i driftcentralen

Nu slutförs arbeten för att Högdalen ställverk åter ska få full kapacitet – extra beredskap på plats och i driftcentralen. – Under kommande helg genomför vi jobb för att koppla in den transformator i Högdalens transformatorstation som nu varit ur drift en tid för reparation. När transformatorn är inkopplad har vi full kapacitet i stationen igen.

– Under kommande helg genomför vi jobb för att koppla in den transformator i Högdalens transformatorstation som nu varit ur drift en tid för reparation. När transformatorn är inkopplad har vi full kapacitet i stationen igen.

Inkopplingen behöver göras i ett par steg. På söndag morgon vid 7-tiden kopplar vi in nya kablar och skarvar. Senare på dagen sker inkoppling av själva transformatorn. Under den här tiden finns en något förhöjd risk för strömavbrott. För att minimera risken har vi extra beredskap i vår driftcentral och på plats i ställverket i Högdalen, förklarar Johan Hedman, ansvarig för regionnätet i Stockholm.

Transformatorstationen i Högdalen, som har tre transformatorer, genomgår just nu en ombyggnad för att göra stationen säkrare och mer driftsäker. Genom att vi under arbetets gång kör på två transformatorer så blir kapaciteten något begränsad. För att säkra driften körs extra elproduktion via Högdalenverket och en gasturbin . Detta är en nödvändighet för att man ska kunna genomföra arbetet.

Under 2010 beslutades att transformatorstationen i Högdalen, som är en av de viktigaste i Stockholm, skulle förstärkas, göras säkrare och mer driftsäker. Beslutet omfattade också behovet att skapa en större flexibilitet och minska risken för kundstörningar i samband driftomkopplingar, underhåll och eventuella fel. Dessutom beslutades att byta ut kopplingsapparater och mättransformatorer till transformatorerna. Den totala investeringen är knappt 20 miljoner kronor. Projektet startades under 2011 och pågår fortfarande. Arbeten på 220 kV ( 220 000 volt) är komplicerade och apparaterna utsätts för hårda påfrestningar.

Källa: Fortum.