Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

”Något i systemet är galet”

Något i systemet är galet när ideell läxhjälp särbehandlas negativt och anses konkurrera med läxhjälpsföretag som får stora skattesubventioner , säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner.

Det har framkommit att den ideella föreningen Mattecentrum, som hjälper närmare 4 000 elever med gratis läxhjälp varje vecka i Sverige, nekas 500 000 kronor i bidrag av Stockholms stad. Orsaken uppges vara att de anses konkurrera med de kommersiella läxläsningsföretagen.

– Det är tydligen bra att vissa barn får köpt läxhjälp. Men andra barn ska inte ens få gratis läxhjälp, säger Metta Fjelkner.

– Det enda skälet till att driva detta, som jag kan se, är att man verkligen vill segregera skolan. Och det är helt oacceptabelt!

Nyligen röstades riksdagen igenom det nya rutavdraget för läxhjälp, som nu ska gälla även för elever i gymnasieskolan. Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm vill inte besvara frågor om varför alliansen i Stockholm menar att ideella läxhjälpsorganisationer konkurrerar med kommersiella företag.

– Det är väl känt att vi är mycket kritiska till att regeringen satsar på betald och skattesubventionerad privatundervisning för gymnasieelever istället för att satsa på idéell läxhjälp. Vi vill att regeringen stöttar de olika ideella organisationer som arbetar med läxhjälp. Det borde vara självklart att den ideella verksamheten inte ska ses som en konkurrerande verksamhet, säger Metta Fjelkner.

– Om det nu är så att man inte vill föra till pengar till ideell verksamhet för att istället satsa på kommersiell verksamhet, så är det ett oroande tecken för framtidens skolpolitik.

Källa: Lärarnas Riksförbund.