Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Förskoleklasser får ökade möjligheter till kultur

Nya lag- och förordningsändringar träder i kraft inom kultur- och medieområdet från 1 januri 2013. Förskoleklasser får ökade möjligheter till kultur satsningen Skapande skola. Mer möjligheter få TV-bolag göra direktsändningar eller strömmade kanaler på webben tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Talboks- och punktskriftsbiblioteket byter namn till Myndigheten för tillgängliga medier.

Den 1 januari 2013 träder några lag- och förordningsändringar i kraft inom kultur- och medieområdet. En ändring innebär att förskoleklasser kan ta del av satsningen Skapande skola. En annan ändring innebär att tv-bolag efter särskilda beslut i viss utsträckning ska göra direktsändningar eller strömmade kanaler på webben tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. En tredje ändring är att Talboks- och punktskriftsbiblioteket byter namn till Myndigheten för tillgängliga medier.

Skapande skola omfattar även förskoleklass
Regeringen utökar Skapande skola till att även omfatta förskoleklass från den 1 januari 2013. Satsningen gäller därmed hela grundskolan, förskoleklass, grundsärskola, specialskola och sameskolan. Från 2013 satsar regeringen 169 miljoner kronor per år på Skapande skola.

Skapande skola syftar till att stärka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet och på så vis främja alla barns rätt till kultur och eget skapande. Satsningen ger kommuner och fristående skolor möjlighet att ansöka om statliga medel till inköp av professionell kulturverksamhet, insatser som främjar barns och ungas eget skapande och insatser som långsiktigt ökar samverkan mellan skolan och kulturlivet.

Tillgänglighetskrav ska kunna ställas på tv-sändningar via kabel- och ip-nät
En ändring i radio- och tv-lagen gör att tv-bolag efter särskilda beslut i viss utsträckning ska göra tv-sändningar som sänds genom tråd, det vill säga kabel och ip-nät, tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Ändringen medför exempelvis att direktsändningar eller strömmade kanaler på webben ska kunna textas eller syn- eller teckentolkas. Myndigheten för radio och tv beslutar om villkoren för kommersiella kanaler och regeringen beslutar om villkoren för public service-bolagen.

Sedan tidigare går det att ställa krav på tillgänglighet på tv-sändningar via marknät och satellit, men inte via tråd på grund av begränsningar i yttrandefrihetsgrundlagen. Den 1 januari 2011 ändrades dock grundlagen så att sådana krav är möjliga att ställa.

Talboks- och punktskriftsbiblioteket blir Myndigheten för tillgängliga medier
Talboks- och punktskriftsbiblioteket byter namn till Myndigheten för tillgängliga medier den 1 januari 2013, eftersom myndigheten har fått en breddad verksamhet.

Myndighetens verksamhet bestod initialt av biblioteksverksamhet med talböcker och punktskriftsböcker samt framställning av studielitteratur för synskadade. På senare tid har myndigheten fått många nya uppgifter, bland annat att främja teckenspråkig litteratur och ge stöd till inlästa versioner av kulturtidskrifter. Inom myndigheten finns numera också taltidningsnämnden, som har till uppgift att lämna statligt stöd för utgivning av taltidningar.