Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Orange kuvert får nytt utseende och går att avbeställa på papper

Foto: Pensionsmyndigheten.
Foto: Pensionsmyndigheten.

På årsbeskedet om allmänna pensionen har texten på utsidan ändrats till ”Nu kan du se ditt orange kuvert på webben i stället!” Fördelen med att logga in på Pensionsmyndighetens webbplats är att där syns även all tjänstepension via tjänsten Min pension.

I januari till mars får 6,7 miljoner svenska pensionärer och pensionssparare i Sverige och utomlands årsbesked om den allmänna pensionen i sina orange kuvert. I år har de orange kuverten ett nytt utseende med information på utsidan om möjligheten att från mitten av januari avbeställa sitt pappersutskick till 2014.

– Våra undersökningar visar att allt fler vill ha sitt orange kuvert i digital form. Fördelen med att logga in på vår webbplats och läsa sitt orange kuvert är att det smidigt går att klicka sig vidare till tjänsten Min pension, som utöver den allmänna pensionen också ger en samlad bild av hela pensionen, inklusive tjänstepension och eventuellt privat pensionssparande, säger Paul Larsson, chef för kundmöte.

De 850 000 pensionärer födda 1937 och tidigare och som inte omfattas av det nya pensionssystemet får liksom förut sitt enklare utskick; det går inte att se på webben eller avbeställa.

För att komma åt uppgifterna om sin pension via Pensionsmyndighetens webbplats så loggar man in med personlig kod eller e-legitimation.

Under rubriken ”Ditt orange kuvert” finns en pdf-fil som innehåller årsbesked och motsvarar innehållet i det orange kuvertet. Redan nu kan man se beskedet för 2012.

Från mitten av januari kan man välja att få sitt årsbesked enbart via webben i stället för med vanlig post. För att detta ska vara möjligt så anger man en e‑postadress. Då kommer man att få ett meddelande då årsbeskedet för 2014 finns tillgängligt.

– Oavsett om man får det orange kuvertet per post eller digitalt så är frågan ofta ”vad ska jag göra med årsbeskedet?” Man ska ta del av informationen och i kuvertet framgår att det viktigaste för att få en bra pension är att jobba så mycket och så länge man kan och se till att man omfattas av tjänstepension, säger Paul Larsson.

Källa: Pensionsmyndigheten.