Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Gemensam myndighetsstrategi mot den vanligaste mag-tarminfektionen

Ansvariga myndigheter, däribland Livsmedelsverket, har tillsammans enats om en femårig nationell strategi med gemensamma mål och angelägna åtgärdsförslag för att bättre hantera och minska antalet fall av campylobacterinfektion hos människa.

Campylobacter är den vanligaste bakteriella orsaken till mag- tarminfektioner i Sverige. Årligen rapporteras omkring 7000 fall, varav cirka 3000 är smittade i Sverige. Det verkliga antalet fall antas dock vara cirka tio gånger större. Sjukdomen orsakar stora kostnader för samhället.

 

–Vi myndigheter arbetar i samma riktning mot campylobacterinfektioner. Strategin ska vara ett stöd för alla som arbetar med campylobacter, säger Bengt Larsson, smittskyddschef på Jordbruksverket.
Strategin kommer nu att spridas bland myndigheter, organisationer och företag som har som uppgift att hantera en risk för campylobacter i sin verksamhet.

Kyckling inte enda smittkällan

Färska kycklingprodukter är en betydande smittkälla för sjukdomen bland människor. Men trots att förekomsten av campylobacter hos svenska slaktkycklingflockar nästan halverats under en tioårsperiod har antalet sjukdomsfall hos människa inte minskats på motsvarande sätt. Detta tyder på att det finns andra smittkällor som till exempel importerad kyckling, förorenat vatten och opastöriserad mjölk. Näringens fortlöpande kontrollarbete haft stor betydelse för minskningen av förekomsten av campylobacter hos svenska slaktkycklingflockar.
Det behövs en ökad kunskap om vilken betydelse olika smittkällor har för sjukdomsfall av campylobacter i Sverige och kunskapshöjande insatser är ett exempel på åtgärdsförslag som finns med i strategin.

 

Det är Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Smittskyddsinstitutet, Socialstyrelsen och Statens veterinärmedicinska anstalt som tillsammans arbetat fram strategidokumentet.

Källan: Livsmedelsverket