Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mindre organiska fosforföreningar i frukt, grönt och spannmål

Fruit_Stall_in_Barcelona_Market
Foto: Wikimedia

Bekämpningsmedelsrester från gruppen organiska fosforföreningar i frukt, grönt och spannmål har minskat de senaste sju åren visar Livsmedelsverkets undersökning. 

En vanlig grupp av ämnen som har funnits i bekämpningsmedel är organiska fosforföreningar, OP- föreningar. Livsmedelsverket har under flera år undersökt frukt, grönsaker och spannmål och har nu beräknat hur mycket svenska konsumenter kan ha fått i sig av OP-föreningar under åren 2005-2011.

I Sverige har antalet godkända bekämpningsmedel som innehåller OP-föreningar minskat sedan 90-talet och i dagsläget har användningen upphört helt.

– Du kan äta frukt och grönt utan att vara orolig för bekämpningsmedelsrester. Det visar den här och flera andra undersökningar vi gjort, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket.

Antalet fynd av OP-föreningar har sjunkit under den undersökta tidsperioden men även de uppmätta halterna i frukt och grönsaker. Den så kallade cocktaileffekten av olika OP-föreningar vid konsumtion av frukt, grönsaker och spannmål påverkar den totala halt som en konsument kan få i sig. Svenska konsumenter får endast i sig någon procent av den mängd OP-föreningar skulle kunna påverka hälsan.

– Resultatet av undersökningen tyder på att resterna av OP-föreningar inte har inneburit någon långsiktig hälsorisk för svenska konsumenter, inklusive barn, under de senaste sju åren, säger Anneli Widenfalk.

Ursprungsland

Undersökningen visar hur stor andel av fosforföreningarna som kommer från svenskproducerade grödor och hur stor del som kommer från importerade grödor från övriga länder, uppdelat på EU och tredje land. Tredje land är benämningen på länder utanför EU och det är i första hand grödor från dessa länder som uppvisar en halt av OP-föreningar. Därmed bidrar de också mest till att svenska konsumenter får i sig OP-föreningar.

Kontroll av frukt och grönsaker

Livsmedelsverket kontrollerar kontinuerligt halter av bekämpningsmedelsrester i frukt, grönsaker och spannmål. Undersökningen om OP-föreningar i livsmedel har genomförts inom ramen för Livsmedelsverkets kontrollprogram. De senaste 10 åren har mellan 1500 till 7000 stickprov tagits årligen av färska, frysta eller bearbetade frukter, grönsaker, spannmål och spannmålsprodukter för att upptäcka halter av bekämpningsmedelsrester. Kontrollen utförs bland annat för att se om användningen av bekämpningsmedel ger resthalter som överskrider gränsvärden och för att bevaka att otillåtna bekämpningsmedel inte används samt att säkerställa att konsumenters hälsa inte äventyras.

Organiska fosforföreningar

OP-föreningar påverkar nervsystemet och kan ge såväl akuta som kroniska hälsoeffekter. På grund av detta samt ämnenas negativa miljöpåverkan har användningen av organiska fosforföreningar under senare år reglerats allt hårdare inom EU genom att godkännanden upphört, användningen begränsats och gränsvärden sänkts.

Projektet är utfört på uppdrag av Naturvårdsverket med medel från den nationella hälsorelaterade miljöövervakningen.

Källa: Livsmedelsverket