Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fler vapen och cigaretter i beslag

Tullverket beslagtog ifjol totalt 54 skjutvapen, vilket är en ökning jämfört med 2011. Ungefär hälften av skjutvapnen hittades i postförsändelser från utlandet. Även beslagen av cigaretter ökade, medan beslagen av sprit minskade.

Under 2012 stoppade Tullverket totalt 54 skjutvapen, vilket ska jämföras med 38 stycken 2011. Antalet beslagstillfällen var däremot i stort sett oförändrat (28 stycken 2012 mot 27 stycken 2011)

– Tullverket lägger mycket kraft på att bli bättre på att stoppa den illegala vapeninförseln. Det är i mångt och mycket ett långsiktigt arbete, säger generaltulldirektör Therese Mattsson.

– Samtidigt hade vart och ett av de skjutvapen som vi beslagtog 2012 kunnat göra stor skada om de hade hamnat i fel händer. Därför är det angeläget att kurvan pekar åt rätt håll, fortsätter hon.

Bilden av vapensmugglingen bekräftas
Ungefär hälften av alla skjutvapnen har hittats i postförsändelser från utlandet medan ett tiotal har påträffats i samband med husrannsakningar. Resterande skjutvapen har beslagtagits i samband med kontroller på gränsen.

– Det stämmer ganska väl överens med den bild vi har sedan tidigare. Vapen är ingen konsumtionsvara utan kan användas flera gånger. Smugglingen är begränsad i sin omfattning och sker som regel i små volymer – ofta via postflödet, konstaterar Therese Mattsson.

Under 2012 vidtog Tullverket flera åtgärder för att öka sin förmåga att komma åt den illegala vapeninförseln. Tullverket skaffade sig nya hjälpmedel i form av vapenhundar – narkotikasökhundar som även utbildats på vapen och ammunition. Myndigheten fick även utökade befogenheter tack vare en ny lagstiftning som ger Tullverket rätt att göra revision hos vapenhandlare i landet. Tullverket och Rikspolisstyrelsen fick 2011 ett uppdrag från regeringen att fördjupa samarbetet mellan myndigheterna och detta har också skett under 2012.

– Vi har till exempel genomfört flera gemensamma kontrolloperationer, men framförallt har vi börjat utveckla vårt underrättelsebaserade samarbete, vilket jag tror är en nödvändighet om vi ska komma åt de illegala vapnen, säger Therese Mattsson.

Förutom skjutvapen har Tullverket beslagtagit 3 878 andra vapen, vapendelar och ammunition under 2012.

Fler smuggelcigaretter i beslag
Under 2012 beslagtog Tullverket drygt 26 miljoner cigaretter vilket är en ökning med över 50 procent jämfört med 2011.

– Vi gjorde ett par riktigt stora beslag av smuggelcigaretter i containertrafiken, vilket naturligtvis påverkar statistiken. Det handlade om flera miljoner cigaretter per sändning, där mottagarna har varit grovt kriminella personer i Sverige, säger Sune Rydén, Tullverkets nationelle specialist på alkohol och tobak.

– Men det är också så att vi gjorde fler små och medelstora beslag under 2012 – inte minst i det frekventa resandeflödet, fortsätter han.

Ökningen 2012 till trots är det långt kvar till rekordnivåerna 2010, då Tullverket beslagtog över 76 miljoner cigaretter.

– Då gjorde tullmyndigheterna i Sverige och flera andra europeiska länder stora beslag i containertrafiken från Kina, vilket slog hårt mot de som organiserade smugglingen, säger Sune Rydén.

– Marknaden för smugglade eller obeskattade cigaretter har säkerligen inte minskat sedan dess, däremot har den delvis ändrat karaktär. Så har det till exempel blivit vanligare med cigaretter som tillverkas i och smugglas från andra EU-länder – så kallade ”cheap whites”. Samtidigt är det stora volymer cigaretter som förs in i landet helt lagligt till så kallade skatteupplag, varifrån de sedan ”försvinner” innan punktskatten ska betalas till Skatteverket, fortsätter han.

Förutom cigaretter beslagtog Tullverket även en rad andra former av tobak under 2012, såsom 4,5 ton snus och 19 ton röktobak.

Mindre sprit, mera öl och vin
När det gäller alkoholsmugglingen är det svårare att tala i termer av trender och tendenser utifrån resultaten 2012, berättar Sune Rydén.

– Allt som allt gjorde vi något färre alkoholbeslag i trafiken in i landet. Samtidigt hade vi fler ärenden där vi omhändertagit alkohol*, så det totala antalet alkoholärenden har inte förändrats nämnvärt under året, säger han.

Även sett till volymerna beslagtagen alkohol är det svårt att tala om tydliga trender. Mängderna beslagtagen sprit minskade visserligen under 2012 (från nästan 70 000 litertill knappt 44 000 liter) men samtidigt ökade mängderna beslagtaget vin och starköl (från 51 000 till 56 000 litervin respektive från 302 000 litertill 328 000 literstarköl).

Däremot är det tydligt att Tullverket under 2012 stoppat betydligt mindre mängder internetalkohol, det vill säga alkohol som beställts via nätet – allt som allt rörde det sig om knappt62 000 liter alkohol 2012. Dessutom överlät Tullverket två ärenden som omfattade cirka30 000 liter internetalkohol till Skatteverket för beskattning, men även om man räknar in denna alkohol handlar det om en minskning med cirka 20 procent jämfört med 2011.

– Jag tror att nedgången är en direkt följd av de goda resultat vi gjorde 2011. Till exempel drev vi ett stort alkoholärende i Sundsvall – operation Gold – som säkerligen haft en dämpande effekt. Har man som beställare fått sin alkohol beslagtagen en eller flera gånger avstår man nog från att köpa alkohol regelvidrigt via internet – åtminstone under en period, säger Sune Rydén.

287 förundersökningar om rattfylleri
Tullverket har sedan 2008 rätt att ta utandningsprover i samband med kontroller. Under 2012 gjordes 42 622 sådana utandningsprover i landet, vilket resulterade i 287 förundersökningar av misstänkt rattfylleri, varav 31 stycken grovt rattfylleri.

– Det är tack och lov en liten andel av alla förare som ”blåser rött”, men de som gör det kan orsaka stor skada – inte minst om det handlar om förare till tung trafik, konstaterar Jonas Larsen, nationell samordnare för Tullverkets rattfyllerikontrollverksamhet.

– En skillnad som vi ser är att vi hade dubbelt så många fall av misstänkt drograttfylleri än under 2011 – vi gick från 13 till 26 förundersökningar på ett år. Om det sedan beror på att våra tulltjänstemän har blivit bättre på att hitta drogpåverkade förare eller om det faktiskt varit fler som kört drogpåverkade är oklart, fortsätter han.

* Fakta/Beslag kontra omhändertagandeDet finns egentligen ingen övre gräns för hur mycket alkohol du som privatperson får föra in till Sverige från ett annat EU-land – bara alkoholen är för ditt eget eller familjens behov, du är över 20 år och det är du själv som transporterar alkoholen över gränsen. Uppstår däremot misstanke om att alkoholen är till för kommersiellt bruk så kan en tulltjänsteman stoppa den genom att antingen:

1) beslagta alkoholen med hänvisning till att det rör sig om ett smugglingsbrott (enligt Smugglingslagen), eller

2) omhänderta alkoholen med hänvisning till att punktskatter ska betalas för alkoholen (enligt Lagen om punktskattekontroll).

Beslagtas alkoholen inleds alltså en förundersökning, medan ett omhändertagande leder till en skatteutredning och eventuell debitering av punkskatt.

Samma principer gäller för andra punktskattepliktiga varor, såsom exempelvis cigaretter.

Källa: Tullverket