Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ingen proposition om skyddsåtgärder i demensvården

Ingen proposition om skyddsåtgärder i demensvården. Bedömningen är att ett fortsatt lagstiftningsarbete i nuläget kan komma i konflikt med den positiva utvecklingen inom demensvården, som i första hand behöver stödjas och säkras.

Socialdepartementet har funnit skäl att ompröva inriktningen när det gäller införandet av skyddsåtgärder inom demensvården. Motiven för en ny reglering har förändrats i samband med lagrådsbehandlingen och med anledning av information som tillkommit under beredningen av propositionen. Bedömningen är att ett fortsatt lagstiftningsarbete i nuläget kan komma i konflikt med den positiva utvecklingen inom demensvården, som i första hand behöver stödjas och säkras.

Propositionen kommer mot denna bakgrund inte läggas. Ett tydligt utvecklings- och uppföljningsuppdrag och tillsyn av otillåtna tvångsåtgärder kommer istället att ges till Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg. I de fortsatta satsningarna De mest sjuka äldre och Omvårdnadslyftet kommer utvecklingen inom demensområdet att stödjas. Regeringen kommer också att överväga om en ny utredning ska tillsättas.

Regeringen och socialdemokraterna, som träffade en överenskommelse om lagrådsremissen, är eniga om bedömningen att en proposition inte bör läggas.

Källa: Socialdepartementet.