Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Orange kuvert 2013 – en påminnelse om att vi lever allt längre

Foto: Pensionsmyndigheten.
Foto: Pensionsmyndigheten.

Årets orange kuvert till 5,5 miljoner pensionssparare visar vad vi tjänat in till vår allmänna pension och hur mycket vi beräknas få – beroende på när vi tar ut pensionen. Eftersom vi enligt SCB lever allt längre har den alternativa pensionsåldern höjts, den ålder man behöver ta ut pensionen för att man ska få samma andel av slutlönen som man hade fått vid 65 år om den förväntade livslängden varit oförändrad.

Från den 11 februari till den 19 mars får 5,5 miljoner pensionssparare i Sverige och utomlands sina orange kuvert med årsbesked om den allmänna pensionen. Ungefär en miljon kuvert i veckan skickas ut, med början i länen i norr. Två miljoner pensionärer fick sina årsbesked i januari. Se utskicksordning nedan.

I snitt tjänade en pensionssparare in 42 830 till den allmänna pensionen 2012 (från senast deklarerade inkomståret 2011). Snittet på kontot är 918 710 kronor. Omräkningen av inkomstpensionen var 5,8 procent. Premiepensionen ökade i snitt med 12 procent och fondavgiften var i genomsnitt 0,32 procent. Se mer fakta nedan.

– Årsbeskedet i det orange kuvertet är den årliga påminnelsen om att vi jobbar ihop till vår framtida allmänna pension. Allt vi arbetar och betalar skatt för tjänas in till pensionsrätt som förändras med den årliga räntan. Det viktigaste för den totala pensionen är att jobba vitt, ha tjänstepension och att jobba länge, säger Olle Sylvén, informatör.

När vi lever allt längre ska pensionerna också betalas ut under längre tid. Sverige har en flexibel pensonsålder från 61 år men gängse normen är att man börjar ta ut pension ungefär vid 65, år efter år, vilket innebär att den månatliga pensionen för den enskilde successivt blir lägre. För andra året i rad i det orange kuvertet visas alternativ pensionsålder, som bygger på SCB:s antagande om hur länge den generationen man tillhör kommer att leva. SCB höjde förra året livslängsantagandet vilket innebär att åldern höjts med en eller ett par månader, för dem födda 1995 ett halvår. Se lista nedan.

Av pensionsavgifterna på 18,5 procent av vår lön går 16 procentenheter till inkomstpensionen som är ett fördelningssystem mellan generationerna, medan 2,5 procentenheter går till ett fonderat system där man själv kan välja premiepensionsfond.

– Att välja premiepensionsfonder är en möjlighet, ingen skyldighet. Vill man inte välja så finns ett förval som förvaltas av Sjunde AP-fonden. En årlig anledning till att öppna orange kuvert är att se över avkastningen på de fonder man har valt, och kolla att avgifterna inte är för höga, säger Olle Sylvén.

Källa: Pensionsmyndigheten.