Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nya rön om kroppens reglering av kolesterolnivåer ger framtidshopp

Forskare vid Sahlgrenska akademin visar att kroppens nedbrytning av kolesterol styrs av bakterier i tunntarmen. Rönen ses som viktiga för att kunna utveckla nya läkemedel mot hjärt- och kärlsjukdomar.
– Det här skulle kunna innebära nya vägar att behandla diabetes och hjärtkärlsjukdom, säger
Fredrik Bäckhed, forskare vid Sahlgrenska akademin.

Det är sedan länge känt att kolesterol är den främsta riskfaktorn för hjärt- och kärlsjukdomar. Kolesterolet, som i huvudsak produceras i kroppen men också tillförs oss via kosten, avlägsnas från kroppen genom en process i levern där kolesterolet omvandlas till gallsyror som därefter utsöndras i tarmen.

Samstämmiga forskningsrön visar att tarmens bakterier påverkar vår kropp och vår hälsa på betydligt fler sätt än vad som tidigare varit känt. Fredrik Bäckheds forskargrupp är ledande i forskningen kring hur tarmbakterier kopplas till välfärdssjukdomar som fetma, diabetes och hjärtkärlsjukdom. I en studie som publiceras i den ansedda tidskriften Cell Metabolism visar de nu att kolesterolomsättningen styrs av bakterier i tunntarmen, som skickar signaler till en särskild mottagare i tarmslemhinnan kallad FXR-receptor.

– Läkemedel som minskar kolesterolnivåerna har de senaste åren kraftigt minskat dödsfallen orsakade av hjärt- och kärlsjukdomar. Vår studie är ett steg på vägen, eftersom vi för första gången visar hur tarmfloran reglerar bildandet av gallsyror från kolesterol, säger Sama Sayin, läkare och doktorand vid Sahlgrenska akademin och studiens huvudförfattare.

Förutom att påverka kolesterolomsättningen i kroppen är FXR-receptorn också inblandad i kroppens socker- och fettmetabolism.

–Kan vetenskapen identifiera exakt vilka bakterier som påverkar FXR-signaleringen i tarmen skulle det kunna innebära nya vägar att behandla diabetes och hjärtkärlsjukdom, säger Fredrik Bäckhed, professor vid Sahlgrenska akademin som lett studien.

Källa: Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.