Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sumpbilar från USA luras på svenska kunder

Flooded_car_park,_Loddon_Bridge_-_geograph.org.uk_-_504330
Foto: Wikimedia

En ny form av bilbedrägerier har uppdagats av försäkringsbolagen. Bilar som hamnat under vatten vid stormarna i USA exporteras, ibland via annat EU-land, till Sverige. Dessa bilaffärer lurar många kunder. Försäkringsbolaget If kräver nu åtgärder från politiskt håll.

Bedragare har hittat en ny väg att lura bilköpare i Sverige. Det handlar om bilar som har sitt ursprung i USA där de blivit vattenskadade i de senaste årens stormar eller haft andra typer av krockskador. I många fall borde dessa bilar ha skrotats. I stället exporteras de och får godkända papper i EU-land.

– Det finns hundratusentals vattenskadade bilar i USA efter stormarna Sandy och Katrina. Dessa bilar kan se fina ut men är ofta fulla av fel. Tyvärr har bedragarna upptäckt att det går att sälja de här bilarna till Europa. Många svenska bilköpare hör till de som råkat illa ut, säger Göran Kellner, utredningschef på If.

Siffror från Transportstyrelsen visar att runt 4 000 personbilar med ursprung i USA registrerades i Sverige 2012. Enligt en nyligen publicerad rapport från Larmtjänst, som bygger på bilinformationsföretaget Carfax uppgifter, finns bland de nyare bilarna en stor andel med allvarlig skadehistorik. Det gäller 21 procent av de bilar som direktimporterats från USA och 61 procent av de som importerats via Litauen.

– Det är så lätt att bli lurad av möjligheten att köpa en fin bil till ett bra pris. I själva verket går man oftast på en rejäl blåsning. Köparna blir naturligtvis helt bedrövade när de inser att bilen är skräp, säger Göran Kellner, utredningschef på If.

If kräver nu åtgärder på EU-nivå för att stoppa dessa bilbedrägerier. Antingen ska EU ha enhetliga och betydligt mer noggranna kontroller vid import av bilar från tredje land eller så får varje land sköta detta själva, såsom det fungerade tidigare.

– Vi måste få en förändring som stoppar den här kriminaliteten och värnar trafiksäkerheten ute på våra vägar, säger Göran Kellner.

Källa: If