Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ändringar i systemet för kommunalekonomisk utjämning

I budgetpropositionen för 2014 föreslår regeringen förändringar i systemet för kommunalekonomisk utjämning. Vidare föreslås att anslaget för kommunalekonomisk utjämning ökas med 961 miljoner kronor mot bakgrund av de förändringar som föreslås. Förslagen föreslås träda i kraft 1 januari 2014 och redovisas i utgiftsområde 25 Allmänna bidrag till kommuner.

Syftet med systemet för kommunalekonomisk utjämning är att skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar för alla kommuner och landsting att kunna tillhandahålla sina invånare likvärdig service oberoende av strukturella skillnader. Systemet består av flera delar. Regeringen föreslår i budgetpropositionen att avgiften sänks för de kommuner och landsting som betalar inkomstutjämningsavgift. Detta för att minska inkomstutjämningens potentiellt negativa inverkan på tillväxten. För att inte övriga kommuner och landsting ska få lägre bidrag när avgiften sänks, kompenseras dessa av staten med 961 miljoner kronor genom ökat anslag för kommunalekonomisk utjämning. Vidare aviseras att förändringar och uppdateringar kommer att göras i kostnadsutjämningen i enlighet med de förslag som lämnades i betänkandet Likvärdiga förutsättningar – Översyn av den kommunala utjämningen (SOU 2011:39), bl.a. med hänsyn till förändringar i samhället som påverkar de kommunala verksamheterna (t.ex. förskolan). Dessutom föreslås att det nuvarande strukturbidraget reduceras, även det i enlighet med förslaget i SOU 2011:39. Förändringarna och uppdateringarna kan för vissa kommuner och landsting innebära betydande intäktsförändringar. Därför föreslås att intäktsminskningar till följd av förslagen ska fördelas över flera år och begränsas till högst 250 kronor per invånare och år.

Förändringarna har tidigare redovisats i regeringens lagrådsremiss Ändringar i systemet för kommunalekonomisk utjämning.

Regeringen har gett Statistiska centralbyrån i uppdrag att redovisa preliminära beräkningar av bidrag och avgifter för 2014 i enlighet med förslagen till varje kommun och landsting senast den 1 oktober.
Utöver den ovan nämnda kompensationen påverkas anslaget för kommunalekonomisk utjämning av ekonomiska regleringar till följd av statliga beslut som påverkar kommunernas och landstingens kostnader eller intäkter. Regeringen föreslår att anslaget tillförs 3 564 miljoner kronor till följd av dessa regleringar, jämfört med 2013.

Källa: Finansdepartementet