Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

1,2 miljarder för regional utveckling

Foto: Regionförbundet Örebro.
Foto: Regionförbundet Örebro.

Den 20 september beslutade regionförbundets styrelse att godkänna Östra Mellansveriges program för Regionalfonden för programperioden 2014-2020. Det innebär att de fem länen i Östra Mellansverige får tillgång till ungefär 1,2 miljarder kronor för att utveckla regionen genom olika projekt. Erfarenheterna visar att varje satsad krona har kunnat växlas upp till fem kronor med hjälp av EU-medel.

Regionerna i Östra Mellansverige (regionförbunden i Örebro, Uppsala, Östergötland, Sörmland och Länsstyrelsen i Västmanland) har tagit fram ett program för hur medlen inom EUs Regionalfond ska fördelas de kommande åren. Östra Mellansverige kommer att kunna fördela cirka 600 miljoner kronor i EU-medel och man ska skjuta till lika mycket som medfinansiering. Den 30 september ska programmet lämnas över till Näringsdepartementet för slutlig förhandling med Kommissionen.

– Det har varit ett stort arbete att få alla fem regioners visioner och utvecklingsmål att samsas i ett program. Samtidigt ska programmet överensstämma med de mål som EU och regeringen har satt upp. På det stora hela har arbetet gått bra och jag är nöjd med det resultat som arbetet mynnat ut i, säger Irén Lejegren (S).

Programmet delas in i fem prioriterade insatsområden som har en nära koppling till EUs tillväxtstrategi Europa 2020. Dessa är:

Stärka forskning, teknisk utveckling och innovation
Ökad konkurrenskraft hos små och medelstora företag
Stödja övergången till koldioxidsnål ekonomi inom alla sektorer
Främja hållbara transporter och få bort flaskhalsar i viktig nätinfrastruktur
Hållbar stadsutveckling.

En satsad krona blir fem

Under programperioden 2007-2013 beviljade Regionförbundet Örebro cirka 72 miljoner kronor i medfinansiering till 86 projekt. Detta innebar att dessa projekt fick ytterligare 393 miljoner kronor i olika EU-medel.

– Att satsa pengar i EU-finansierade projekt är en bra affär för regionen. Varje krona som satsats under den gångna programperioden har vi kunnat växla upp till fem kronor som gjort nytta i projekt i vår region, säger Irén Lejegren (S).
Regionalfondsmedlen gör skillnad

Regionalfonderna är till för att minska skillnaderna mellan EUs regioner och utveckla regionerna. Under den innevarande programperioden har 730 miljoner kronor betalats ut i Östra Mellansverige. Pengarna går till olika projekt som ska bidra till att nå målen i regionernas utvecklingsstrategier. En förutsättning att få ta del av regionalfondsmedlen är att man har 50 procent medfinansiering.

Exempel på vad medlen har använts till under innevarande programperiod:

ALMI Invest Östra Mellansverige
ALMI Invest underlättar för småföretag att växa genom att tillsammans med privata investerare skjuta till ägarkapital i tillväxtföretag. 16 företag i Östra Mellansverige ingår Almi Invests portfölj just nu.
ALMI Invest har fått 87 700 000 kronor ur EUs regionala utvecklingsfond.

Yrkeshögskolan Mälardalen
Antalet yrkeshögkoleutbildningar har ökat i de tre samverkande länen (Örebro, Sörmland och Västmanland). Antalet sökande elever har ökat med 600 stycken i Örebro län sedan projektet startades hösten 2009. Arbetsgivarnas kunskap om yrkeshögskolor har ökat liksom utbildningsanordnarnas möjligheter att få utbildningar beviljade. Sammantaget har tillgången till yrkesutbildade personer som matchar arbetslivets efterfrågan ökat.
Projektet har fått 3 146 913 kronor ur EUs regionala utvecklingsfond.

Mer Koll
Genom samordning och effektivisering av kollektivtrafiken och moderniserade resecentra minskar privatbilismen och de miljöfarliga utsläppen. I Lindesbergs kommun har skolskjutsarnas samordning med reguljär linjetrafik resulterat i att allmänheten fått tillgång till fler turer, inte minst i glesbygder. Därmed har kollektivresandet ökat med 16 procent, utan att kostnaden ökat.
Projektet har fått 13 788 335 kronor ur EUs regionala utvecklingsfond.

Källa: Regionförbundet Örebro.