Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fyra av tio svenskar vill ha både amorteringskrav och bolånetak

Individuella amorteringsplaner, men inte ett amorteringskrav. Det är förslaget som Finansinspektionen presenterat för att minska belåningsgraden på svenska bolån. När Svensk Fastighetsförmedling tagit tempen på svenskarnas tankar kring amortering av bolån visar resultatet att majoriteten är för ett hårdare krav. Hela 65 procent ser gärna att amorteringskrav införs och 37 procent av dem vill även behålla det omdiskuterade bolånetaket.

Under gårdagen presenterade Finansinspektionen ett nytt förslag till Regeringen för att råda bot på de höga belåningsgraderna på dagens bolån. Förslaget innefattar rekommendationer till bankerna på individuella amorteringsplaner för bostadsrätts- och villaägare. Däremot innehöll förslaget inte ett amorteringskrav. Svensk Fastighetsförmedling har förhört sig om svenskarnas vilja att införa ett amorteringskrav och resultatet visar att många är för ett hårdare tag kring amorteringen än vad Finansinspektionen nu föreslår.

Närmare sju av tio svenskar (65 procent) ser nämligen gärna att det införs ett amorteringskrav och hela 37 procent av dem vill även behålla det omdiskuterade bolånetaket. Däremot vill 14 procent hellre behålla bolånetaket än införa ett amorteringskrav.  Fem procent vill inte ha någotdera.

– Vi ser positivt på en återgång till en amorteringskultur, något som vi förespråkat även vid tidpunkten för bolånetakets införande. Dock måste det vara utformat på ett sunt och individanpassat sätt för att få bred acceptans. Bankföreningens förslag att man ska amortera ner till 75 procent av bostadens värde inom 10 till 15 år är en bra början. Men jag tror att man har mycket att vinna på att erbjuda låntagaren en flexibilitet som möjliggör uppehåll om personen i fråga exempelvis drabbas av ohälsa, arbetslöshet eller om denne ska vara föräldraledig en tid. Om vi nu verkligen vill ha en förändrad och sund amorteringskultur tror jag det är viktigt att alla amorterar på sina bolån, säger Peeter Pütsep, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Amorteringskravet – inget som påverkar svenskarnas möjligheter att köpa bostad
Sett till hur svenskarna själva tror att hur kravet skulle påverka dem, svarar 64 procent att de inte skulle påverkas alls. Sex procent menar dock att de inte skulle kunna köpa en dyrare bostad om ett krav på amortering infördes. Endast tre procent skulle inte ha möjlighet att köpa en bostad över huvud taget.

Källa: Svensk Fastighetsförmedling