Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fristående gymnasieskola i Stockholm stängs

Skolinspektionen återkallar godkännandet för fristående gymnasieskolan Norra Djurgårdsgymnasiet i Stockholms kommun. Skolinspektionen har tidigare kritiserat skolan men bristerna är inte åtgärdade. Huvudmannen mister därmed rätten att driva skolan med omedelbar verkan. Inga elever berörs av stängningen eftersom skolan inte har någon undervisning sedan juni 2013.

Sedan hösten 2012 har Skolinspektionen haft en pågående tillsyn av Norra Djurgårdsgymnasiet, som drivs av Ambassadörsakademin i Sverige AB. I februari 2013 påtalades flera allvarliga brister.

Exempelvis bestod skolans personalstyrka av ett fåtal personer och undervisningen bedrevs till stor del av personal som inte hade behörighet i de ämnen de undervisade i.

Skolan saknade specialpedagogisk kompetens och det fanns brister i arbetet med särskilt stöd, åtgärdsprogram och planen mot kränkande behandling.

Vidare konstaterade Skolinspektionen att eleverna inte fick studiehandledning på modersmålet, elevresultaten var sjunkande sedan flera år tillbaka och eleverna saknade tillgång till skolbibliotek

Under april 2013 redovisade skolan enbart hur en del av bristerna skulle åtgärdas.

I juni meddelade huvudmannen Skolinspektionen att skolan inte längre hade några elever. Skolan uppgav att det inte skulle bedrivas någon undervisning läsåret 2013 och 2014 på grund av för lågt antal sökande till årskurs 1. Planen var att organisera om verksamheten för att kunna ta emot nya elever under 2014. Eleverna som gick i årskurs 2 och 3 hade med hjälp av studie- och yrkesvägledaren hittat nya skolor.

Sammanfattningsvis anser Skolinspektionen att skolan inte har följt föreläggandet från februari 2013, och att bristerna som fortfarande finns i verksamheten är allvarliga.

Skolinspektionen återkallar därför sitt godkännande av Ambassadörsakademin i Sverige AB, som huvudman för Norra Djurgårdsgymnasiet. Att skolan framför att det inte ska bedrivas någon verksamhet läsåret 2013 och 2014 förändrar inte Skolinspektionens bedömning.

Källa: Skolinspektionen