Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

En av fyra kan tänka sig längre arbetsliv

De flesta trivs på arbetsplatsen och nästan en fjärdedel kan tänka sig att arbeta längre än 65 år. Män med hög inkomst är mest positiva, medan kvinnor med låg inkomst inte är lika intresserade av ett längre arbetsliv. Det visar en Novus-undersökning gjord på uppdrag av AMF.

Ett arbetsliv som sträcker sig efter 65 år är en nödvändighet för att bevara nuvarande pensionsnivåer. Detta har det debatterats mycket om på senaste tiden.

En ny undersökning* från AMF visar att inställningen till att arbeta efter den traditionella pensionsåldern inte har minskat jämfört med för fem år sedan. Nästan en fjärdedel kan tänka sig att arbeta efter 65 års ålder. Det är dock fler, 43 procent, som inte kan tänka sig det. Det gäller till exempel dem med mer fysiskt ansträngande yrken.

– Det är viktigt att värna om dem som har svårare att tänka sig ett långt arbetsliv. Undersökningen visar att trivseln är hög på arbetsplatserna, men det verkar inte vara tillräckligt för att vilja förlänga arbetslivet. Jag vet att många kan tänka sig att arbeta lite längre om det går att trappa ner i tid, därför är det viktigt att möjligheterna till att ta ut pension på deltid ökar. Flexibilitet är just det många efterfrågar, säger Carina Blomberg, trygghetsekonom på AMF.

Av dem som kan tänka sig ett längre arbetsliv är främsta anledningen att de har ett roligt arbete . Därefter kommer ekonomiska skäl och att man tycker om att arbeta .

– Det är betydligt fler som anger ekonomiska skäl jämfört med vår undersökning 2009 . Förmodligen beror det på en ökad medvetenhet om att vi lever längre och att vi då också behöver arbeta längre, om vi inte ska få lägre pensioner, säger Carina Blomberg.

Av dem som inte vill arbeta längre är främsta skälen fritidsintressen, hälsan och att man vill umgås med familj och vänner . Män vill i större utsträckning ägna sig åt sina fritidsintressen, medan kvinnor i högre grad vill ha tid till familjen.

De flesta, tre av fyra, trivs på arbetsplatsen och nästan lika många är nöjda med sitt yrkesval. Slumpen är den största anledningen till att man har det yrke man har.

*Undersökningen är genomförd med Novus och baseras på 1001 webbintervjuer. Urvalet var den förvärvsarbetande allmänheten mellan 25-64 år.

Källa: AMF