Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny mobilapp ger anhöriga mer liv

Foto: Sigismund von Dobschütz
Foto: Sigismund von Dobschütz

Fler och fler unga människor skadar sig själva. Nu intensifierar Region Skåne och föreningen Shedo det gemensamma arbetet med stöd kring psykisk ohälsa, ätstörningar och självskadebeteende. Shedo kommer bland annat att ta fram en ny app som ska ge råd och hjälp till anhöriga.

Självskadebeteende kan ta sig många uttryck – från så kallad rispning till akuta livshotande skador som förgiftning. Värst drabbade är unga kvinnor men även andelen unga män och pojkar som skadar sig själva ökar. Enligt Socialstyrelsen kan så många som 1 100 personer ha skadat sig själva vid upprepade tillfällen i fjor. En ny undersökning visade att andelen svenska ungdomar som skadat sig någon gång de senaste 6-12 månaderna var så stor som 35-42%.

Sedan flera år tillbaka pågår ett aktivt arbete inom Region Skåne för att motverka självskadebeteende. Bland annat har Region Skåne samordnat ett nationellt projekt för att utveckla forskning och vård för unga med självskadebeteende. Målet är att antalet unga som skadar sig själva ska minska, samt att färre unga ska tvångsvårdas.

I fjol avsatte Region Skåne sju miljoner kronor för att kartlägga situationen i Skåne, förbättra kunskaperna samt för att utveckla och samordna insatserna i syfte att förebygga och behandla självskadebeteende i tid. Under 2014 tillför Region Skåne ytterligare tre miljoner för att stärka vården av självskadebeteende.

Föreningen Shedo har en unik möjlighet att nå personer och anhöriga inom målgruppen. Shedo tilldelades under förra året 275 000 kronor för att ta fram material i form av studiecirkel (som e-bok) och en mobilapp för smartphones till hjälp för anhöriga. Syftet med projektet var att ge anhöriga till personer med självskadebeteende hjälpmedel och stöd. Det material som sammanställts under 2013 är av unikt slag och bygger såväl på forskning som anhörigas och drabbades erfarenheter.

– Anhöriga har länge efterfrågat detta. Behovet av att få hjälp för egen del, få veta hur de på bästa sätt kan hjälpa och stötta den som drabbats av självskadebeteende, är enormt. Det känns helt fantastiskt att nu kunna erbjuda dem detta, säger Hannah Parnén, föreningen Shedo, som bevakar frågor som rör ätstörningar och självskadebeteende.

Föreningen Shedo ges nu möjlighet till fortsatt arbete under år 2014 med att färdigställa studiecirkelmaterialet samt sprida det genom en första studiecirkel för anhöriga i Skåne. Shedo tilldelas 338 000 kr från Region Skåne. Projektet delfinansieras fr.o.m. 2014 även av Nationella självskadeprojektet så att studiecirklarna kan spridas i hela landet. Överenskommelsen med Region Skåne innebär också att mobilappen för anhöriga kommer att börja spridas under 2014.

– Vi har från Region Skåne ökat resurserna till vården av personer med självskadebeteende med tio miljoner på två år. Samverkan med Shedo stärker hela vårdkedjan och omfattar även anhöriga, säger Anders Åkesson (MP).

Källa: Region Skåne