Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mycket händer på Hem och villa och bostadsrätter med Bak och chokladfestivalen

På lördagen var det Bostadsrätternas dag med lite specialprogram på Hem, Villa och Bostadsrätter mässan. Hade du frågor om bostadsrätter så var det perfekt tillfälle. För Hem och villa ägare fanns det annat intressant att kolla på som kunde inspirera eller locka hemmafixaren oavsett om det var inredning, installation eller reparation samt trädgårdstips. Bak och Chokladmässan fortsatte inspirera och leverera godbitar. Det genomfördes tävlingar som Kladdkakeracet för unga samt Nordiska Mästerskapet i konditori som visade upp sina fantastiska kreationer.

Hem och villa och bostadsrätter visade på lördagen allt Ni ville veta om bostadsrätter med en egen specialkomponerad dag. Det var föredrag hur det fungerar i en bostadsrättsförening och vad som gäller när man köper och bor i en bostadsrätt. Vilka val ska man göra och vad ska man tänka på. Vilka är fördelarna / nackdelar. Vad du som boende kan göra om något behöver renoveras eller om du vill bygga om.

De går igenom alla regler och lite om vad ni ska tänka på när skaffar bostadsrätt.
Det finss information och experter som hjälper till med allt från finansiering, försäkringsfrågor och hur det fungerar i en bostads-rättsförrening.

Samtidigt var det full fart på övriga delar av mässan där exempelvis inspirationsscenen visade upp olika sköna och inspirerande gäster. Tex var Leila Lindholm på mässan och lagade recept från sin nya bok the Fresh goodie. Med många smarta tps och kunnande fick publiken massor av bra ideer och kunskap ochh såklart inspiration. Hon har även en concept butik på mässan som visade upp ett blandad kompott av köksredakrp och tillbehör. Kokböcker och textilier för den bästa upplevelsen.

Arge Snickaren eller Anders Öfvergård var också på samma scen och gjorde som han brukar. Inspirerade eller avskräckte folk från att ta sig vatten över huvudet innan de måste ringa honom för hjälp. De flesta på plats var nog inte hans blivande kunder, men man vet ju aldrig så bra om de lärde sig läxan. Samarbeta och planera för framtiden. Tänk på vad ni gör och hur ni ska använda huset. Är det barn i huset så måste ju säkerheten vara prioriterat. Meningslöst om ingen kan leva i huset under längre tid. Barnen kanske inte behöver växa upp i en arbetsplats eller riskera mycket slitningar i familjen. Ni har ju säkert sett Anders i aktion så vet vilka jobbiga projekt han fått lösa åt desperata och utbrända människor som fastnat i bygget och kanske inte vet hur eller varför de inte kunde slutföra saken.

På samma mässa hade trähuset som Hjältevadshus byggt upp en strid ström av besökare. Det var en ny modell som kallades Sober 158 på lika många kvadratmeter. I och med att de bygger huset klart inomhus i sin fabrik minimeras riskerna för köparen med mögel och andra försenande skaer. Vatten är ju husets största fiende så med denna metod minimerar de riskerna helt. Kunden betalar inte huset förrän det är på plats heller vilket ju är ganska just och smart. De kan även leverera med några mindre saker ofärdiga som kunden kan fixa själv. De kallar det gör det dsjälvrabat. Normalt är bottenvåningen klar och övervåningen behöver bara tapetseras och fixas till. Beroende på modell får man dra av 60-70000 om fixar det själv. Sobervillan på mässan  var lite extra  utrustad bara för visningens skull. Den ligger normalt på cirka 1.8 miljoner i pris. Det tar dem bara några timmar när huset har fått grunden satt. Några veckor efter leverans är huset klart för inflyttning beroende på storlek och utförande. Golvvärme och värmecentralen låg smidigt i ena entré delen.

Fjortonårige Zack Aujalay vann Kladdkakeracet 2015 med sin version av denna klassiker; Kladdkaka med brynt smör och flingsalt. Efter en final med sex deltagare och lite hårt slit och mycket tallang var det Zack som drog vinstlotten. Vi har lagt upp mer om den tävlingen separat i vår mat och dryck avdelning och receptet finns där också.

I Nordiska Mästerskapet för konditorer(bakverk) blev det också en hård kamp där det stod mellan tre lag från Sverige, Norge och Danmark. Efter många veckor slit och planerande inför finalen och flera timmar på plats och inför publik så kunde de visa upp sina fantastiska kreationer. De hade fått uppgift att göra dessert, tårtor och en bakverk som hade ett speciellt valt tema och fick vara 100 – 150 cm hög. De fick betyg avseende smak, utseende och totala intrycket såklart.
Temat på den svenska chokladskapelsen var 80-tal (eller disco) med några vinyl-skivor och spelare i ren choklad målad så det såg väldigt realistiskt ut.Tårtorna och desserter var lika påhittiga. Den norska laget hade valt Shade of grey som tema med lite erotiska assessoarer som kan tänkas återfanns i denna bästsäljande bok.Några kvinnobröst i ljus och mörk choklad hade skapats lite som klassisk konst, mycket smakfullt och vackert. Danska bidraget var inspirerat av Robin Hood och hans Sherwoodskog. De hade även gjort tårtor och dessert som passade till temat på ett snyggt sätt. Skapelsen hade bladliknande former och var minst lika mycket kreativt som de andra.
Efter en tuff bedömning och provsmakning kunde juryn kora årets vinnare.
De Danska taget vann och får nu ta över äran till nästa år.