Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Experimentell lusta hos Young Designers

Young designers. Foto:
Young designers. Foto: Stockholmsmässan.

Vårens upplaga av Young Designers – Formex plattform för nya talanger består av 21 utvalda deltagare inom olika kategorier. Här presenteras flera experimentella och nyskapande produkter – bland annat konsthantverk i järnnät, design med emotionell funktion och formgiven hållbar tvål.

Johanna Forsberg arbetar med att böja järnnät till exklusiva konstverk. För hand skapar hon bland annat torsos, ljusstakar, lampor och fåglar. Varje verk är unikt. Hennes första skulptur gjorde hon under gymnasiet 2001 och kort därefter satsade hon fullt ut som konstnär och företagare. Sedan dess har hon arbetat heltid med sin passion.

– Mina rötter har jag i Västerbotten och där finns även min ateljé. Inspirationen till mina verk hittar jag i mötet med människor och i den vackra natur som omger mig. Min fascination ligger i kontrasten mellan att vara stark och skör, sida vid sida. Jag tycker att nätet på ett särskilt sätt fångar det.

Le Soap grundades 2015 av Karl Fredrik Mattsson, Björn Carlberg och Peter Eriksson alla med en bakgrund inom reklambranschen. Karl Fredrik Mattsson är också tidigare känd för sina konstprojekt, bland annat de falska ”horkarlsmynten” och Björn Carlberg är bland annat mannen bakom den nu aktuella mupp-tv-serien Kjell på TV4 där han spelar alla karaktärerna. Peter Eriksson står bakom många reklamsuccéer genom åren. Tillsammans gör de nu produktdebut med tvålen Le Soap.

– Vi ville först göra rakapparater som var mer feminina eftersom vi tyckte att dagens utbud var så manligt, säger Björn Carlberg. Det kändes som att man stod och rakade sig med en tysk diplomatbil varje gång man ställde sig framför spegeln. Men efter ett tag kom vi på att vi var mer intresserade av vardagliga förbrukningsvaror. Tvål är en förbrukningsvara, men den har också blivit en statusmarkör eftersom heminredningstrenden är lika djupt rotad i badrummet som i vardagsrummet idag. Därför ville vi skapa en snygg tvål som är ekologisk på riktigt, inte bara på låtsas, och som dessutom ger ett mervärde. Vår tvål gör det eftersom varje såld tvål genererar pengar till BRIS. Le Soap är certifierad av Ekogarantie och godkänd av The Vegan Society.

Stoft är en multidisciplinär designstudio som startades i Malmö 2013 av Jenny Ekdahl, Ola Nystedt och Joel Herslow. Målet med designen är att tillföra en emotionell funktion till produkter, utöver det funktionella och ekonomiska fokus som annars ofta styr designprocesser idag. De har därför ett experimentellt förhållningssätt till utvecklingen av nya produkter och utgår ofta från traditionella tillverkningsmetoder som de kombinerar med nya idéer. Stoft eftersträvar alltid nära samarbeten med producenter och hantverksutövare och vill främja småskalig och lokal produktion.

– Vi ställer ut på Formex för första gången och tycker att det ska bli spännande att på detta sätt nå ut till en ny publik med våra produkter som vi utvecklat och småskaligt producerar tillsammans med några svenska tillverkare. Vi hoppas att mässan kommer leda till bra kontakter och utvecklande möten och vi hoppas att Young Designers kan bli en språngbräda för oss att nå ut med vår design.

Young Designers våren 2016:

Ateljé Johanna Forsberg

BahKadisch

Bez Bukvy

Cajsa Wessberg

Camilla Edfors Art and Design

EmmaKisstina Illustration

Eola

Form from – a nomad design studio

Future Days

Glimbling

Havsglas Sverige

Ida Tengvall

Langaeble Stockholm AB

Le soap/Le company Sthlm

Qvist Jewellery

Saga Melina

Smooth Life

Sparv Accessories

Stoft studio

Vandorff

Else Therese Lundgren

Ansökan till Young Designers sker med produkter som ännu inte är producerade av ett etablerat företag. I området kan samma formgivare ställa ut tre gånger, men måste ha nya produkter att visa. Intill Young Designers finns Next Step, som är till för de utställare som kommit lite längre i sin etableringsfas. Young Designers anordnas för 16:e gången och Next Step för tolfte gången.

Formex äger rum 20-23 januari 2016 på Stockholmsmässan.

Källa: Stockholmsmässan.