Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mack- och bloggvinnare korade på Mitt kök i dag

I dag öppnade Mitt kök-mässan och redan den första dagen har mycket hänt. En rad fina priser delades ut till några av de bästa matbloggarna. Bland annat fick Robert Kwok och hans blogg ”Robbans bästa” ta emot en hedersutmärkelse. Svenska bagare och konditorer har en tävling de kallar Mack-SM. Även den avgjordes på Stockholmsmässan under Mitt kök och nu kan Johan Blidberg titulera sig svensk mästare. Mitt kök-mässan fortsätter 6-8 november.

Ett hantverksbakat vetesurdegsbröd är kanske något av det trendigaste just nu, i alla fall när det kommer till att välja bröd till en god lunchmacka. I dag gjorde åtta finalister upp i Mack-SM, tävlingen där Sveriges bästa macka koras. Segraren Johan Blidberg från Slöinge vann med sin macka ”Susedalen”. En macka på vetesurdegsbröd med en spännan­de blandning av lokala smaker som omelett med bondost, kantarellmajonnäs och rökta hasselnötter. På andra plats kom Petter Oscarsson med ”Höstäpplen” och på tredje plats Ebba Waldenström med ”En världsomsegling”. Bakom tävlingen står branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer.

– Jag kan knappt förstå att det är sant. Det känns galet att min macka har blivit vald till Sveriges bästa macka. Jag har alltid haft ett stort matlagningsintresse och ett särskilt in­tresse för mackor. Att alla år av bakning nu ger utdelning känns helt fantastiskt. Jag vill att alla hemma ska få ta del av min mästerskapsmacka, säger Johan Blidberg.

Johan får, förutom titeln, en trendspaningsresa till London tillsammans med tävlingens sponsor KåKå för att spana in det senaste inom brödvärlden och låta sig inspireras av sta­dens breda matkultur.

Mack-SM har arrangerats tretton år i rad. Bakom tävlingen står branchorganisationen Sve­riges bagare och konditorer. Syftet är att lyfta fram mackan som lunchalternativ och kora landets godaste, trendigaste och bästa lunchmacka. På Mitt kök-mässan i Stockholm tävlade åtta finalister från hela Sverige om den prestigefyllda titeln. Uppgiften gick ut på att färdigställa 20 mackor var på 45 minuter.

Om ni vill veta mer om Mack-SM, besök hemsidan macksm.

Vinnarna i årets Matbloggspris är nu utsedda och prisade. Vinnare av Det Stora Matbloggspriset är bloggen Trattoria med Karin Högberg. Den blogg som fått flest röster och har vunnit Folkets val är Zeinas kitchen som drivs av Zeina Mourtada och Matbloggsprisets Hedersutmärkelse gick till bloggen Roberts bästa av Robert Kwok. Priserna delades ut i dag, 5 november under Mitt kök på Stockholmsmässan.

Nedan presenteras samtliga vinnare i alla sex kategorier.

Det stora matbloggspriset
Trattoria – Karin Högberg

Folkets val
Zeinas kitchen – Zeina Mourtada

Matbloggsprisets hedersutmärkelse
Robbans bästa – Robert Kwok

Bästa dryckesblogg
Winepunk – Erik Heimdal

Bästa bak- och dessertblogg
Heavenly Cupcake – Daniel Schill

Bästa foto
Made by Mary – Maria Strömberg

Matbloggspriset är Nordens äldsta bloggpris och delades ut för första gången 2005. I år firar Matbloggspriset 10 års-jubileum. Priset grundades av Christopher Anderton, Deluxive State och delas sedan 2008 ut på Mitt kök-mässan.

För veta mer om Matbloggpriset, besök matbloggprisets hemsida.

Källa: Stockholmsmässan.