javplatform

Nytt världsrekord när Jonas försvarar sitt guld

Inlagd av on sep 23rd, 2014 Sparad i Nöje. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

SM i Minne 2014 Idriz Zogaj, ordförande Svenska Minnesförbundet Joachim Andersson, brons Jonas von Essen, guld Yanjaa Altantuya, silver Foto: Valton Ҫoҫaj

SM i Minne 2014
Idriz Zogaj, ordförande Svenska Minnesförbundet
Joachim Andersson, brons
Jonas von Essen, guld
Yanjaa Altantuya, silver
Foto: Valton Ҫoҫaj

Jonas von Essen, regerande världsmästare i minne, minns mest i Sverige för tredje året i rad. Jonas tog även tillbaka sitt världsrekord när han mindes den exakta ordningen på 380 siffror som spelades upp med en sekunds mellanrum. Yanjaa Altantuya mindes hela 66 namn på fem minuter, ett nytt svenskt rekord och tog totalt en silverplats. Trea kom Joachim Anderson från Staffanstorp. Bästa junior blev Hedvig Isacson, 14 år gammal. För första gången vann också en svensk den internationella tävlingen, Swedish Memory Open, så Jonas gick hem med två guldmedaljer.

SHon mindes för silver och höll vad hon lovade
Yanjaa Altantuya lyckades lägga hela 66 namn på minnet på fem minuter men också hela 95 ord på samma tid. Det är för och efternamn på mer än en hel skolklass. När det gäller grenen att minnas namn är nu Yanjaa uppmärksammad och detta resultat bådar gott för framtiden. Det är det tredje bästa resultatet genom tiderna.

”Jag är jätteglad över mina resultat och särskilt att jag slog svenskt rekord i namn. Jag vet också att jag kan minnas mer så Jonas får se upp i framtiden”, säger en glad Yanjaa Altantuya.

Trefaldig svensk mästare och världsrekordhållare
Jonas höll, lyckades för tredje gången i rad minnas mest i SM och kan därmed titulera sig ”Sveriges bästa minne”. Som förste svensk lyckades han också minnas mest i den internationella tävlingen Swedish Memory Open.

Jonas är dock mest nöjd med sitt nygamla världsrekord. 400 siffror spelades upp med en sekunds mellanrum och Jonas lyckades pricka hela 380 rätt. Det är 16 st fler än det tidigare rekordet, som han förlorade här i Göteborg för ett år sedan till Johannes Mallow från Tyskland.

”Jag skrev ner alla fyrahundra siffror och det kändes bra även om jag var osäker några gånger. Så det var väldigt skönt att höra resultatet och att det räckte till världsrekord även om det inte blev full pott,” säger en mycket nöjd trefaldig svensk mästare och världsmästare Jonas von Essen.

Tillväxten i den svenska minnessporten har varit god det senaste året. Det visade inte minst junioren Hedvig Isacson, som slog nytt juniorrekord i sin SM-debut när hon mindes 30 ord i rätt ordning på 5 minuter.

”Det har varit jättekul att träffa alla och så superbra att jag slog ett juniorrekord i ord, en av mina favoritgrenar”, säger en mycket glad Hedvig, 14 år.

Och för dem som tror att minnesträning bara är till för unga får tänka om. Søren Damtoft, 60 år, lyckades slå ett seniorvärldsrekord när han memorerade 368 siffror på 15 minuter.

”Man kan inte vara mer nöjd än så. Världsrekord, nya svenska rekord och så Stadsbiblioteket i Göteborg – ett fantastiskt trevligt ställe att hålla en minnestävling på”, säger en mycket nöjd Idriz Zogaj, ordförande för Minnesförbundet och arrangör för sjätte året i rad.

Sveriges coolaste landslag
Är du nyfiken på hur det är att vara en minnesatlet? Den 2:a oktober sänder SVT 2 dokumentären ”Sveriges coolaste landslag”. Där får vi följa Svenska Minneslandslaget när de förbereder sig inför VM i minne.

Vinnarna 2014

SM i minne

Jonas von Essen, Eskilstuna/Göteborg
Yanjaa Altantuya, Stockholm
Joachim Andersson, Staffanstorp

Swedish Memory Open

Jonas von Essen, Eskilstuna/Göteborg
Christian Schäfer, Tyskland
Yanjaa Altantuya, Stockholm

Nytt världsrekord i minne
380 talade siffror som läses upp med en sekunds mellanrum (364 tidigare) – Jonas von Essen

Nya svenska rekord i minne
95 ord memorerade på fem minuter – Yanjaa Altantuya (tangerat svenskt rekord)
66 ansikten och namn memorerade på fem minuter, Yanjaa Altantuya (tredje bästa resultatet genom tiderna, tidigare svenskt rekord var 59 )

Nytt seniorvärldsrekord
368 siffror memorerade på 15 minuter, Søren Damtoft, 60 år från Danmark

”Sveriges bästa minne” genom tiderna
2014 – Jonas von Essen
2013 – Jonas von Essen
2012 – Jonas von Essen
2011 – Mattias Ribbing
2010 – Mattias Ribbing
2009 – Mattias Ribbing
2008 – Idriz Zogaj
2007 – Idriz Zogaj
2006 – Idriz Zogaj
2005 – Idriz Zogaj
2004 – Idriz Zogaj

SM i Minne och Swedish Memory Open 2014 presenteras av
Sjätte upplagan av SM i Minne och Swedish Memory Open presenteras av Göteborgs Stadsbibliotek i samarbete med Zogaj of Sweden AB.

Bakgrundsinformation
Svenska Minnesförbundet grundades av Idriz ”Minnet” Zogaj 2008 och är registrerat hos World Memory Sports Council (WMSC). Minnesförbundets främsta uppgift är att främja och sprida minnessporten i Sverige. Detta görs genom att anordna tävlingar, som SM, och genom att synas i media och på andra sätt sprida och informera om denna mentala sport. Alla är välkomna att vara medlemmar i Svenska Minnesförbundet.
Göteborgs Minnesförbund grundades våren 2013 och är Sveriges första lokala minnesförbund.
Svenska Minnesförbundets två tonsättande visioner, som även är inskrivet dess stadgar, är ”att träna minnet ska vara en folksport” samt ”att mental träning ska ingå som en del i skolprogrammet – alla ska lära sig att förstå och träna sin hjärna”.
Att tävla i minne har funnits som sport sedan 1991 då Tony Buzan och Raymond Keene arrangerade ett första VM i London. Vann gjorde då Dominic O’Brien som sedan gjort om bedriften sju gånger. Sverige har varit representerat i VM sedan 2004 genom Idriz ”Minnet” Zogaj. Historiens första SM i Minne arrangerades 2009 i Göteborg och vanns av Mattias Ribbing. 2012 blev Jons von Essen förste svensk att ta medalj i VM i minne då han knep broset i sin debut för att året efter, 2013, kröna sin karriär med ett VM guld!
Svenska Minnesförbundet har på kort tid blivit ett begrepp och har fått stort medialt utrymme. Idag är begreppet ”Att tävla i minne” och ”Minnesatleter” något många känner till. Att det finns ett landslag i minne och att det arrangeras SM är också känt och uppskattat.
Svenska Minnesförbundet följer de regler och förordningar som WMSC har satt upp om ”Sportsmanship” samt framhåller en välkomnande och vänlig attityd som nyckelbegrepp. Alla ska erbjudas möjlighet att prova på och utvecklas i denna nya men viktiga sport.
Förutom att arrangera Svenska Mästerskapen har de främsta framgångarna för Svenska Minnesförbundet varit att placera Sverige som det näst bästa nationen i världen i VM i London december 2012 och 2013.
Minnesförbundet siktar dock högre och SM i Minne är nyckeln till framgång. Det är där nya svenska förmågor får visa vad de kan och hämta inspiration till framtida internationella tävlingar som VM.
” Sveriges coolaste landslag ” är en dokumentär som visar landslagets väg fram till silver i VM 2012 och sänds i SVT 2 den 2:a oktober kl 20.00.

Swedish Memory Open och SM i Minne
För att locka internationella minnesatleter är SM i Minne en del i Swedish Memory Open, SMO. De svenska deltagarna kan alltså vinna både Swedish Memory Open och SM i Minne medan de internationella enbart kan vinna SMO.

Källa: Svenska Minnesförbundet.

Kommentarer är avstängda