Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rekordkull ovanliga grisar i Parken Zoo

Foto: Parken zoo
Foto: Parken zoo

I djurparken Parken Zoo har en rekordstor kull visayaungar fötts. Visayagrisen är en liten, extremt utrotningshotad grisart från Filippinerna. De fyra randiga ungarna föddes för två veckor sedan och mår bra.

– Fyra ungar är nära rekord för arten. Normalt föds två, högts tre, så vi är stolta och glada över den duktiga mamman Jossan, säger djurparkschef Helena Olsson.

Ungarna är randiga och prickiga när de är små, för att kunna gömma sig i högt gräs. När de växer får de samma färg som föräldrarna. Mamma Jossan hämtades från Rotterdam Zoo för ungefär två år sedan. Hon har fått en unge tidigare i Parken Zoo, en hona som fortfarande finns kvar i djurparken. Pappan heter Malaki.

– En häftig sak med arten är att hannen får en rejäl hårman på huvudet när honan är redo att para sig. Han har sett ut som en riktig punkare! Sedan, när parningen är över, tappar han håret, berättar Helena Olsson.

Visayavårtsvinet är ett Filippinskt vårtsvin. Djuren är små och smidiga, de kan hoppa högt och klättra i träd. Arten är starkt utrotningshotat och bara omkring hundra djur finns kvar i naturen. Visayavårtsvinen trängs undan av människan, bland annat dör de när skog bränns för att utvidga jordbruksmark.

Parken Zoo jobbar tillsammans med ett räddningscenter på Filippinerna som tar hand om skadade vårtsvin för att försöka hålla antalet uppe. Räddningscentret arbetar också på plats med att informera befolkningen om vårtsvinens status och hur de kan räddas.

Parken Zoo i Eskilstuna grundades 1898 och är idag ett av Sveriges mest besökta utflyktsmål. Här finns djurparken med ett hundratal arter, där vi bedriver forskning i världsklass för att rädda utrotningshotade djur. Tillsammans med Zoo-skolan, badet, nöjesparken och uppträdanden av folkkära artister finns något för alla i familjen.

Käll: Parken zoo