Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Festen kan börja med Movits!

Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.

Hiphopgruppen Movits! träffade vi backstage efter SVTs ordinarie sändning av allsång på skansen slutat. De består av bröderna Johan och Anders Rensfeldt samt saxofonisten Joakim Nilson. De kommer från Luleå och har verkligen lyckats hitta ett unikt sound med en skön blandning av hiphop ,swing och visa. De kallar det för ”akustisk swing”. När Movits! spelar ute på mindre ställen klarar de sig själva, men när möjligheten ges tar de med sig några extra musiker som nu på allsången. Det kan också vara lite för kostsamt för arrangörer och lite trångt på scen med flera instrument.

De upptäckte att deras shower blev lite väl avskalade och sega, mer efterfest där folk var lite stela och det började bli lite trist. De märkte att många använder jazz och swinglåtar som bakgrund ,men ingen använde riktiga instrument. Nu när de efter mycket jobb hittat ett intressantare sound ser de sig gärna som musik folk lyssnar till när festen börjar istället. Lite mer som  fest startare kanske. Och det kan man ju verkligen hålla med om, med deras jazzsving, lite balkan svängiga rytmer och lite underfundiga hiphoptexter på svenska.

Movits! har efter en show i USA blivit riktigt populära där borta. De har redan varit på turné  i USA. Sen har deras video hamnat på topplistan över mest populära hiphoplåtar. Det är kanske lite konstigt med tanke på att de sjunger på svenska, men det svänger ju. Med deras framträdande i allsång kommer säkerligen deras popularitet öka här hemma i Sverige också. De framförde ju sin hit ”Äppelknyckarjazz” live i tv med miljonpublik hemma i sofforna och närmare 14000 i publiken! De skulle iväg på en europaturné direkt på onsdagen med spelningar bland annat i Ungern och England.