Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mat- och vinmässa

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Nu i helgen är det mat- och vinmässa på Stockholmsmässan med en massa olika viner och mat att prova, inklusive ett italienskt torg.

På torsdag morgon inleddes mässan Stockholm Food & Wine på Stockholmsmässan. Den har genom åren även hetat ”Det goda köket” och ”Mitt kök”. Här finns allting för livsnjutaren, kött, korv, ost, vin, whisky med mera. Havsgodis säljer olika sorters rökt makrill och ett bokförlag säljer Den blå kokboken där en del av försäljningen går till kampen mot prostatacancer. Det säljs ju andra kokböcker också, och mattidningar. Riedel är där och säljer vinglas. Om du vill kunna glänsa med dina avancerade vinkunskaper på nästa middag så kan du gå en sommelierutbildning som marknadsförs på mässan. Hos en dryckesgrossist får man två flaskor alkoholfritt mousserande vin om man skriver upp sig på deras mejllista. Där kan man även prova årets glögg som är en klassiker från Blossa. I år är den inspirerad av det indiska köket. Borde vara spännande. De har även årets julsnapp.

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Det här är för dig som missade Bak- och Chokladfestivalen, eller inte fick nog. Här är mera matigt och mer av vin och andra drycker. Men Kronans pepparkakor och Pralinhuset känner man igen därifrån. Hos Folk o Folk fick jag prova en drink med Explorer vodka som de smaksatt själva med rödbeta. Till det fick man lemonad med citronsmak och is. Det smakade väldigt mycket rödbeta. Man kan skämtsamt kalla den för ”Explore the Beets”, efter det engelska ordet för rödbeta, red beetle.

Den första dryck jag träffade på var dock ett alkoholfritt ofiltrerat ingefärsöl från Kalifornien. Ingefäran var från Peru. Det är lite för starkt för att sitta och läppja på men en utmärkt måltidsdryck. Den går under namnet ”Bottoms Up” och säljs i butiken Paradiset i Stockholm och i en del Ica-butiker. Sedan hittade jag ett vin som marknadsförs som ett utmärkt vin till vegansk mat och kallas Gran Vego. Fine Foods sålde ostkex som ett gott tilltugg till rödvin, men kanske inget för veganer.

Italien har lagt beslag på ett eget hörn på mässan med någonting som kallas Piazza Italia, italienska torget. Det är en stor grupp av företag specialiserade på italienska viner och mat som samlats som på ett torg.