Fotografiska med för första gången i Riesling Week

Foto Tove Gustavsson. Fotografiska restaurangen
Foto Tove Gustavsson. Fotografiska restaurangen

10-16 juni firas det Riesling Week på många av Sveriges vinintresserade krogar. Det är ett event som arrangeras av Wines of Germany och i år deltar för första gången Fotografiskas restaurang med en speciell ”riesling-meny”. Det kommer serveras ett matchande glas riesling var till tre av våra klassiska rätter (tre rätter och tre glas vin för 700 kronor).

– Riesling är en fantastisk druva och mångas favorit när det gäller vin så det känns självklart att vara med och fira Riesling Week, ett väldigt spännande initiativ! Jag har valt viner från producenter som jobbar nära naturen och verkligen respekterar jorden och druvan. Våra rätter kommer få riesling att skina och vice versa, säger Tina Johansson, sommelier på Fotografiskas restaurang.

Riesling-menyn består av följande:
Dr Bürklin-Wolf Wachenheimer Riesling 2017 – Dr Bürklin-Wolf är en biodynamisk producent i Pfalz och denna lätta och friska riesling serveras på vacker magnum-flaska.

Sybille Kuntz Riesling Spätlese Trocken 2012 – Sybille Kuntz håller till i Mosel och jobbar helt ekologiskt. Denna riesling är torr och kommer från toppenåret 2012 vilket ger mogen smak av stenfrukt men fortfarande med druvans karaktäristiska syra.

Vollenweider Wolfer Goldgrube Riesling Spätlese 2007 – Vollenweider gör vin i Mosel och Wolfer Goldgrube är en välkänd vingård med gamla stockar. Denna sötare riesling visar det druvan är känd för, nämligen sötma och syra.

Rieslingen är framtagen för att ultimat matcha och framhäva smaken i några klassiska Fotografiska-rätter á Paul Svensson med team:

Rätterna som matchats:

Vit sparris – inkokt vit sparris med citron och socker&salt samt timjan. Till det vit sparris-emulsion och trädgårdssyra flankerad av fermenterad grön chili.

Grön sparris – ångad och sotad grön sparris serveras med sparris-hollandaise, sockersaltad tomat samt svart vitlök.

Rabarber – inkokt rabarber med champinjonglass och anisörter.

Till varje rätt serveras ett nytt glas riesling. 700 kr/person för mat och vin.

Utöver detta finns även ett mousserande vin på riesling,  FIO Piu Piu Pet Nat Riesling, som kommer säljas utanför paketet till alla som vill vara med och fira, vare sig man väljer menyn eller ej, vilket kostar 125 kr glaset.

Fotnot: Fotografiskas restaurang utnämndes till världens bästa museirestaurang 2017 av Leading Culture Destinations (LCD).

Källa: Fotografiska