Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Missnöjda bärplockare stängde in arbetsledningen

Sedan en tid bor närmare 300 vietnameser på SI-gården (f.d. folkhögskola) i Särna. De har kommit till Sverige och Idre för att plocka bär för ett svenskt bärföretags räkning, som i sin tur rekryterat plockarna via ett vietnamesiskt bemanningsföretag.

Vietnamesernas vistelse i Sverige bygger på uppehållstillstånd som  löper ut i början på oktober. Tämligen omgående uppstod problem av varjehanda slag mellan plockarna och bärföretaget.

Under morgonen idag nåddes polisen av uppgifter om att plockare försedda med diverse tillhyggen låst in  arbetsledare i utrymmen på SI-gården. Polis sändes till Särna för att ta reda på  vad som stod på.

De första polispatrullerna som anlände till Särna möttes av ett 70-tal plockare utanför SI-gården och kunde sedan också konstatera  att fem personer (arbetsledare?), varav en med händerna sammanbundna, stängts in i ett utrymme inne på SI-gården genom att dörren blockerats med käppar och möbler.

De instängda befriades av personal från räddningstjänst och polis och förhörs just nu om vad som hänt. Ingen har frihetsberövats och ingen verkar ha kommit till skada. De initiala uppgifterna om plockare beväpnade med tillhyggen har inte kunnat bekräftas av polis på plats.

Källa: Polisen