Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stockholmarna inbjuds att skapa konst på elskåp

Foto: Mynewsdesk.

Nu ska Stockholms elskåp bli vackrare. Fortum lanserar en konsttävling på elskåpen i staden för att uppmärksamma Stockholm som miljöhuvudstad och för att skapa en trevligare stad. Tidigare erfarenheter visar att trivsamma och väl omskötta miljöer kan minska skadegörelse och öka tryggheten.

Konsttävlingen genomförs av energibolaget Fortum i samarbete med Stockholm Stad. Syftet är att engagera stockholmarna i att bidra till en skönare miljö och samtidigt skapa uppmärksamhet för utmärkelsen European Green Capital.

– Vi vill ha stockholmarnas hjälp för att visa hur vackra elskåp kan bli. Vi ber stockholmarna att komma med förslag på hur elskåpen kan förskönas. Fortum vill aktivt bidra till en trevligare stad där vi redan arbetar med att lysa upp mörka platser. Konst på elskåp är ett pilotprojekt där vi kommer att utvärdera om det också kan bidra till att minska skadegörelse och klotter. De trettio bidrag som samlar flest röster kommer vi att förverkliga på lika många elskåp runt om i staden. Alla får vara med och tävla, säger Ann Lindell Saeby, kommunikationsdirektör Fortum.

Tävlingen ska också lyfta fram konst i det offentliga rummet. En väl omhändertagen stadsmiljö kan bidra till att öka tryggheten och minska skadegörelsen som exempelvis klotter.

– Den här insatsen kan ses som en konstnärlig utsmyckning, men det finns även exempel på att lagligt utrymme för spraymålade bilder har minskat det olagliga klottret. För att långsiktigt minska klottret i en storstad som Stockholm, krävs sannolikt ett mer strategiskt, uthålligt och mångfacetterat arbete, säger Solveig Hollari, utredare på Brottsförebyggande rådet (Brå).

Från 14 augusti till 26 september kan man lämna in tävlingsbidrag på utsmyckning av Fortums elskåp. Det är totalt 30 elskåp i innerstaden som kommer att visa upp de vinnande tävlingsbidragen. Bidragen laddas upp via sajten fortum.se/elskap, där det finns verktyg för de tävlande att driva sin egen kampanj och samla röster via t.ex. Facebook, Twitter och bloggar.

– Jag hoppas att elskåpen i Stockholm kommer lysa av konstnärlig kraft efter denna tävling. Det känns mycket roligare att ha ett konstverk på ett elskåp än vanlig trist grå färg. Varje elskåp kan bli ett unikt konstinslag i Stockholms stadsbild, säger Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (fp).

En specialutvald jury med juryordförande Madeleine Sjöstedt, kultur och idrottsborgarråd Stockholm Stad, kommer att nominera ett av de trettio vinnarbidragen till ett kulturstipendium på 25 000 kronor. Kulturstipendiaten presenteras den 2 oktober. Jurymedlemmarna är följande personer; Per Selldén, ordförande i Fortums konstförening, Jesper Waldersten, illustratör och konstnär, Lotta Mårlind, Art Director Garbergs, Lars Fuhre, grafisk formgivare och lärare Beckmans Designhögskola samt fotograf Andreas Enbuske, Östermalmsnytt/Direktpress.

Källa: Mynewsdesk.