Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Äntligen så är det Fotomässa igen

Stockholmsmässan den 2-4 december i Älvsjö. Alla aktiviter på mässan ingår i entréavgiften men det kan vara begränsat antal platser.
Föreläsare finns det gott om. Kameratillverkare såsom Nikon, Sony med flera finns på plats.

Utställningar, Workshops, föreläsningar av David Bischo, Therese Asplund, Serkan Günes, Roger Brendhagen, Jessica Wikström, Magnus Winbjörk med flera.
Ett event man ej vill missa om man är fotointresserad.
Se olika produktnyheter, träffa andra fotografer, kläm, känn och fråga om produkterna och givetvis finns det mässerbjudanden att ta del av.
Nytt för i år är fototorget som är navet i mässhallen.
Några av världens bästa naturfotografer kommer att föreläsa på rese- och naturscenen.
Ett naturområde ute i det gröna finns det också inne i mässhallen.
Dagens Nyheter visar bilder på vad som skett runt om i världen från då till nu.
Ta med kameran och datorn, det finns ett redigeringsområde för besökare så att man i lugn och ro kan jobba med sina bilder. Man kan bli en bättre fotograf genom att ta hjälp av de professionella fotograferna som finns på plats.
Blixt är inte det lättaste att få till bra alla gånger. Här finns en fotostudio där man kan inspireras och lära sig grunderna om blixtfotografering.
Nikon och Fujifilm erbjuder fri rengöring av kamera och sensor i mån av tid, så lämna in din kamera tidigt.  Senare brukar det bli fullt så att de inte kan ta emot fler kameror. Det är max en kamera per person.
Senast gången som Fotomässan var här i Stockholm var för 4 år sedan, 2018, så detta är en efterlängtad mässa för alla fotointresserade i Stockholm med omnejd.

När jag går runt på mässan så upplever jag att det är mindre än tidigare, bland annat saknar jag många handlare där man kan få diverse erbjudanden samt även kameratillverkare, däribland Canon.
Nikons flaggskepp Z9 klämde och kände jag på, snabb och smidig, satte autofokusen mot ögonen. Nackdelen var att den var tyngre än jag hade förväntat mig av en spegellös censor. Kamerahuset vägde 1340 gram, inte mycket lättare än fullformatare med spegel, som har en vikt på 1415 gram.
Var sedan hos Sony och kände på deras A1 som väger 737 gram. Även objektiven var mycket lättare. Även denna kamera var snabb och smidig. Jag märkte ingen skillnad på kamerorna i snabbhet på att sätta skärpan. Både Nikon och Sony med flera sätter skärpan snabbt och hittar otroligt nog ögonen på personerna så skärpan verkligen ligger rätt. Om man nu är nybörjare vad skall man då skaffa sig frågade jag i Sonys monter. Till svar fick jag Sony ZV-E10 som idag på mässan fanns att köpa för 5900 kr för endast kamerahuset, objektiv tillkommer för runt 2000 kr. Då har man ett bra startkit. Det var många som gick runt och klämde och kände på kamerorna samt fick tips och ideer.

Text: Johan Dali
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion