Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Samiska melodifestivalen direktsänds i SVT Play

Den 8 april kl. 19:50 direktsänds den samiska melodifestivalen Sámi Grand Prix på SVT Play och i Sameradion i Sveriges Radio Play. 12 bidrag tävlar i festivalen som går av stapeln i Kautokeino i Nordnorge. Sändningen är ett gränsöverskridande samarbete mellan norska NRK Sápmi, som producerar, och Sveriges Radio och SVT. Sámi Grand Prix kommenteras på svenska av Natalie Carrion och William Stenvall Zetterström.

Årets upplaga av den samiska melodifestivalen blir den 33:e sedan starten av Sámi Grand Prix 1990. Den direktsänds från Báktehárju arena i Kautokeino i Norge och leds av Agnete Saba och Ole Mathis Sara Nedrejord. Svenska live-kommentatorer är Natalie Carrion och William Stenvall Zetterström.

– Det är ett enormt fint och roligt uppdrag att få vara en brygga mellan tittarna och sändningen för att göra det samiska ännu mer lättillgängligt. Jag kan lova att vi kommer att addera glitter och underhållning samtidigt som man kommer lära sig en hel del om Saepmie. Extra fint är det också att få sitta i kommentatorsbåset då jag stod på scenen som tävlande förra året och jag vet hur mycket det kan få betyda. It’s showtime!, säger Natalie Carrion.

– Det ska bli otroligt kul att lyfta den samiska musiken på ett nytt sätt i Sverige. Jag hoppas verkligen att jag och Natalie lyckas förmedla den magiska känslan på plats för tv-tittarna och radiolyssnarna genom sändningen och att musiken når en bred publik, säger William Stenvall Zetterström, som tidigare jobbat som programledare på Sameradion.

Den samiska melodifestivalen är den största musiktävlingen i Sápmi och arrangeras som en del av påskfestivalen i Kautokeino. Artisterna som deltar i år kommer från svenska, norska och finska sidan av Sápmi. Sex bidrag tävlar i sångkategorin, där sångerna ska framföras på något av de tio samiska språken. De sex bidragen i jojk-kategorin ska framföras traditionellt, utan instrument, och med samiska jojkdialekter. Från svenska sidan av Sápmi deltar två artister; Astrid Lindstrand Tuorda och Saara Hermansson, bägge är med i jojktävlingen.

Tittarna och en jury delar på makten när två finalister röstas fram i varje kategori. Dessa två bidrag från vardera kategori möts sedan i en guldfinal, där tittarna röstar fram de två vinnarbidragen som förutom äran får 20.000 norska kronor.

Artister och bidrag i Sámi Grand Prix 2023

SÅNGKATEGORIN:
Máret Áile Gaup Beaska – Ráhkis hoavda

Máret Áile är 17 år och därmed den yngsta deltagaren i årets tävling. Hon kommer från Deatnu/Tana  i Öst-Finnmark.

Aili – Duostil
Aili Katrine Wergeland Teigmo från Kárášjohka/Karasjok i Finnmark har släppt musik i flera år, både som artist och låtskrivare. Det är andra gången Aili deltar i Sámi Grand Prix.

Linus Augustin Johnsen – Cevzosat Hilat

Linus är 19 år och från Tjeldsund i Troms, men bor för närvarande i Tromsö där han studerar vid musikkonservatoriet

Mihka & Andreas  – Ále Guođe mu

Mihka är 20 år och kommer från Deatnu/Tana i Östra Finnmark. Mihka har hållit på med musik sedan han var 10 år och han kommer från en musikalisk familj. Andreas Gundersen är från Deatnu/Tana och arbetar till vardags som musiker. 2022 deltog han i Sámi Grand Prix med låten ”Áiggi mielde” tillsammans med gruppen SoÁ.

YungMiqu & Jezebro (Mihkku Laiti og Jesse Ruokolainen) – Cokka gávtti!

Mihkku är 20 år och kommer från Ohcejohka i norra Finland på gränsen till Norge i Tanadalen. Idag studerar han i Uleåborg. Han spelar bland annat klarinett och piano. Rap har varit genren i fyra år. Hans parhäst Jesse är en samisk rapartist och musiker. Han är 19 år och bor i Ohcejohka. Duon har jobbat tillsammans i fyra år.

Elin Oskal – Lusa

Elin är från Saltdal i Nordland och har även rötter på den svenska sidan av Karesuando i norra Sverige. Elin är renskötare, sångerska och skådespelerska. 2021 hade hon en av huvudrollerna i musikalen ”Guovssahasa hálddus” av Nils Gaup.

JOJKKATEGORIN:
Nils Johan A. Gaup – Lise Merete

Nils Johan är från Guovdageaidnu/Kautokeino och är uppvuxen inom renskötsel. Han har deltagit i Sámi Grand Prix en gång tidigare 2021.

Saara Hermansson – Goeksege

Saara Hermansson är från Stornäs i Klimpfjällsområdet i Västerbotten, i det sydsamiska området i Sverige. Hon arbetar för närvarande som lärare i Jokkmokk. Hon deltog för första gången i Sámi Grand Prix förra året med låten ”Festivaale-dobtesh”. Hon skriver och komponerar sina egna låtar.

Ánte Issát Oskal – Sara Maijja Oskal
Ánte Issát är renskötare från Guovdageaidnu/Kautokeino och har deltagit i Sámi Grand Prix i flera omgångar.

Heli Aikio – Piegâkandâ
Heli är 44 år och kommer från den finska sidan av Sapmi från Enare/Ánár i norra Finland. Hon är konstnär, jobbar med språk och talar både norsksamiska och Anárášsamiska. Hon har deltagit i Sámi Grand Prix två gånger tidigare. 2014 vann hon låtkategorin. Hon har studerat musik vid Musikhögskolan i Finland 2018-2022.

Astrid Tuorda – Unnaviellja
Astrid är 18 år och från Randijaur utanför Jokkmokk men bor i Kiruna på svenska sidan av Sápmi. Som skolelev med musikinriktning har hon haft möjlighet att modernisera gamla jojkar och har gett ut en cd med joiker från 1914 och framåt.

Nils Peder A. Gaup – Johan Nils Peder

Nils Peder A. Gaup är en renskötare från Guovdageaidnu/ Kautokeino i Finnmark. Jojken är en del av honom och hans vardag. Han har deltagit fyra gånger i joikekategorin i Sámi Grand Prix.

Så här röstar du
Omröstningen öppnar under sändningen och tittarna har tre röster vardera, en i låtkategorin, en i jojkkategorin och en i guldfinalen. Först ska man logga in på NRK.no. Man måste vara registrerad och inloggad för att rösta. Det är enkelt att registrara sig som användare. När du är inloggad går du till nrk.no/stem. Där får du en lista över årets melodier som du kan rösta på.

Omröstningen öppnar vid sändningen och det är tre röster, i låtkategorin, i jojkkategorin och i guldfinalen.

När du är inloggad får du en lista över årets melodier som du kan rösta på.

Kontrollera att din telefon är redo att rösta på 1, 2, 3
Om det inte fungerar:
Se till att din telefon och webbläsare är uppdaterade till den senaste versionen och försök igen.

Prova en annan webbläsare – till exempel Chrome, Safari eller Firefox.

Har du en annan dator, surfplatta eller mobiltelefon tillgänglig? Gör samma kryss där och använd den för att avge dina röster.

Fungerar ingen av delarna? Hör av dig på info@nrk.no

OBS! Kom också ihåg att alla får tre röster var, så ni kan rösta tillsammans om ni ser sändningen tillsammans med andra som inte har telefon eller dator.

Hur går omröstningen till?
Logga in på nrk.no/stem och välj vilken del av landet du tillhör. Du har tre fria röster som du kan fördela som du vill i varje omröstningsomgång. OBS! Endast röster som lämnats in under den tidsperiod omröstningen är öppen kommer att räknas i slutresultatet. Om du röstar utanför tidsperiod kommer din röst inte att räknas och du kommer att spendera pengar utan resultat.

När kan jag rösta?
Först framförs alla sex sångerna:

Efter att alla sex bidragen i låtkategorin har framfört sitt nummer börjar omröstningen, som sker under sammanfattningar av låtarna och annat innehåll. När resultatet är klart samlas alla tio artisterna på scenen.

Först när alla sex jojkrar har uppträtt. Efter att alla sex jojkare har framfört sitt nummer, startar omröstningen som äger rum under sammanfattningar av låtarna och annat innehåll. När resultatet är klart samlas alla tio artisterna på scenen.

Tolv blir fyra: Resultat från den första omröstningen används för att först avslöja vilka fyra som fick flest röster, sedan vilka två som fick flest röster av de fyra. Allt beror på resultatet från den första omröstningen. De två med flest röster går vidare till Guldduellen.

Guldduell: Nu ska båda artisterna få uppträda igen, innan vi drar igång med kvällens sista omröstning. Rösterna från den första omröstningen ställs om till noll.

Hur många röster har jag?
Du har 1 fri röst i varje omgång på nrk.no/stem.

Direktsändning. 12 bidrag tävlar i kategorierna sång och jojk. Svenska kommentatorer: Natalie Carrion och William Stenvall Zetterström.


Källa: SVT

Bild: Natalie Carrion och William Stenvall Zetterström är de svenska kommentatorerna vid direktsändningen av den samiska melodifestivalen Sámi Grand Prix. 12 bidrag tävlar i Sámi Grand Prix som direktsänds i Sveriges Radio Play och på SVT Play. Foto: Daniel Hallin/SVT.