Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kraftigt ökad efterfrågan på CTC:s bergvärmepumpar

ROT-avdrag och den gångna vinterns kyla driver på försäljningen av värmepumpar i Sverige. CTC bidrar starkt till uppgången med bland annat en 50 % försäljningsökning av bergvärmepumpar. Den starka trenden för värmepumpar håller i sig. Under det första halvåret i år står bergvärmepumparna för den största ökningen med +20 %.

–    Vår 50-procentiga ökning under samma period är särskilt anmärkningsvärd, men ingen slump. Vi mäter kännedom och NKI (Nöjd-Kund-Index) och kan notera stark ökning även på hur kunderna uppfattar oss, våra produkter och service säger Johan Liljeblad, marknads- och försäljnings­direktör på CTC.

Mindre prisskillnad luft-/vatten och bergvärme

I Sverige har det totala antalet sålda värmepumpar ökat med 8 % under andra kvartalet. Däremot har försäljningen av luft-/vattenvärmepumpar minskat något.

–    CTC:s nya modellprogram för luft-/vattenvärme­pumpar är fortfarande det mest sålda i Sverige. En position vi har haft ända sedan vi lanserade värmepumpar för luft-/vatten i Sverige för snart 30 år sedan, säger Johan Liljeblad.

Fakta om ROT-avdraget

Arbetskostnaden räknas ut genom en schablon som Skatteverket och Svenska Värmepumps­föreningen har tagit fram. ROT-avdraget för arbetskostnadens del av total­kostnaden (inklusive värmepump):

  • 25 % för luft/vatten.
  • 30 % för berg-, mark- eller sjövärme.

Exempel på hur mycket villaägaren sparar på ROT-avdraget

  • Totalkostnad för en värmepumpsanläggning (bergvärme) = 150 000 kr.
  • Arbetskostnad enligt schablon (30 %): 150 000 x 0,30 = 45 000 kr.
  • ROT-avdrag (50 %): 45 000 x 0,5 = 22 500 kr.
  • Villaägaren totalkostnad: 150 000—22 500 = 127 500 kr.

Källa: CTC Enertech Group