Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sverige gav Världens barn 74 miljoner kr

Malena Ernman. Foto : Tobias Dahlén / Photo Passion.

Det var igår dags för Insamling till Världens barn och med hjälp av ett stort artist uppbåd och fina musik framträdanden lyckades de dra in otroliga 74 miljoner kronor i årets kampanj. Genom sina gåvor ger svenska folket barnen en ny chans att överleva och kanske förändra deras liv. Medverkande var bland annat Malena Ernman, Jill Johnsson, Orup, Eric Saade, Annicka Ljungberg med Rockstar och EMD.

Det är en hemsk verklighet som många av dessa barn lever i. Det är sjukdomar, våldsamheter , många lider av hunger, en del saknar föräldrar och kan lätt råka ut för hemska människor som försöker utnyttja deras misär för egen vinning. De kan bli tvingade att utföra de mest avskyvärda våldsdåd i några av de blodiga inbördeskrig som pågår i Afrika. De blir tvångsrekryterade som barnsoldater och riskerar att bli lemlästade av andra soldaters kulor eller av hemska vapen som macheteknivar.

I många fall finns inte ens den mest grundläggande skydd ett barn behöver. Genom bidragen som svenskarna gett kommer många fler nu kunna få hjälp.
Under programmet som visades på Svt kunde folk ringa för att vinna fina priser samtidigt som de skänkte pengar till insamlingen. Sen fanns det en del som bara valde att skänka rejält med pengar. Bland priserna fanns fina personbilar som Volvo, Saab och en exklusiv inbjudan till Nobelfesten inklusive en egen festklänning.
Bara genom att ringa ett par samtal räcker långt. Insamlings kampanjen fortsätter vidare på lördag med myntböss insamling av 45000 frivilliga som kommer gå runt i landets kommuner.

Mellan de olika uppträdandena visades olika inslag om hur det kan se ut för världens barn. Det varvades med lite roliga saker som kommunkampen och även andra tankeväckande saker. Några av våra mest kända svenska skådespelare och andra kändisar hade gjort en mycket övertygande informationsvideo för Världens barn. ”Strunta i den där pizzan och skänk 50 kronor till Världens barn insamlingen istället.”

Dagens programledare var Rickard Olsson som hade en del hyss för sig också. Det var kul när de visade inslaget då han stod på stan och försökte sälja kramar och till slut fick dumpa priset till 5 kronor.

Kul att se Orup uppträda i tv igen, han släpper sin nya skiva alldeles snart. Det är flera år sen senast då han bara skrivit åt andra som tex Lena Philipsson. Han sjöng en låt som var ganska bra med lite tempoväxling. Vi får se vad som kommer mer därifrån.

Jasmin Kara var en annan artist som är rena nybörjaren jämfört med Orup, men vilken röst hon har. Hennes bidrag ikväll var lite svängigt med soulkänsla och dansarna gav det lite retrolook också. Nice skulle nån sagt om var jänkare.

Jill Johnsson allas vår sköna country rock sångerska klarade utan problem en powerballad efter tidigare gjort en lite rockigare cool låt .