Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nu får även Volvo XC60 Pedestrian Detection och nytt infotainment-system

Från och med slutet av november 2010kan Volvo XC60 utrustas med den nya säkerhetstekniken Pedestrian Detection med full autobroms.
På samma gång får XC60 det nya infotainment system som introducerats i Volvo S60 och V60. All information presenteras på en fem- eller sjutums färgskärm i mittkonsolens överdel.
Nu börjar även de nya fyrcylindriga, direktinsprutande 1,6- och 2-liters GTDi-motorerna göra entré på bred front i Volvo Personvagnars modellprogram.

Pedestrian Detection med full autobroms, som introducerades i nya Volvo S60 och V60, blir nu tillgänglig även i Volvo XC60. Tekniken är en supportfunktion som hjälper föraren att upptäcka farliga situationer och som aktivt kan bidra till att undvika mardrömsscenariot att köra på en fotgängare.
Fotgängarolyckor inträffar dagligen i det allt intensivare trafikmiljöerna. Till exempel är 16 procent av alla som dödas i trafiken i Sverige fotgängare. Motsvarande siffra för USA är 11 procent, Tyskland ligger på 13 procent och i Kina är andelen så hög som upp till 25 procent.

Först varning, sen fullbroms
Pedestrian Detection med full autobroms använder radar och kamera för att hålla koll på fotgängare framför bilen. I första hand ska den inledande varningen uppmärksamma föraren så att denne själv kan bromsa eller styra undan. Reagerar inte föraren på varningen bromsar bilen automatiskt med full kraft ögonblicket innan kollisionen blir oundviklig. Vid automatisk bromsning kan krocken i vissa situationer undvikas i hastigheter upp till 35 km/h.

Om alla bilar hade Pedestrian Detection med full autobroms beräknas antalet fotgängare som dödas kunna minska med mer än 20 procent. Motsvarande siffra för allvarligt skadade är närmare 30 procent. I tre fall av tio skulle påkörningen kunna undvikas helt och hållet.
Pedestrian Detection med full autobroms har samma begränsningar som det mänskliga ögat och har liksom vi själva nedsatt ”syn” i vissa lägen, t ex i mörker och dåligt väder.

Kan även undvika bakifrånkrockar
Kollisionsvarningstekniken är också programmerad för att reagera på framförvarande bilar som står stilla eller rör sig i samma riktning som den egna bilen. I vissa situationer kan krocken undvikas om hastighetsskillnaden mellan fordonen är under 35 km/h.

På komfortsidan kan nu Volvo XC60 med automatlåda fås med den nya variant av Adaptive Cruise Control (ACC), som automatiskt hjälper till att hålla ett konstant avstånd till framförvarande fordon. Nyheten är att detta fungerar även i kökörning ända ned till stillastående. Bilen accelererar automatiskt när trafiken rullar igång igen.
En kamera i grillen med 180 graders synfält är en nyhet i XC60:s tillbehörsprogram. Kameran är en stor tillgång i korsningar med begränsat synfält eller vid parkering. Kamerabilden visas på skärmen i mittkonsolen.

Samma infotainment som S60 och V60
Volvo XC60 uppgraderas också med det helt nya infotainment system där informationen från audioanläggningen, navigation, mobiltelefon och andra funktioner nu presenteras på en fem- eller sjutums färgskärm i mittkonsolens överdel. Skärmen är placerad högt för att göra det lätt för föraren att hålla ögonen på vägen.
Alla funktioner kan styras via knappar inbyggda i ratten eller kontroller placerade direkt under färgskärmen. Dessutom finns en lös fjärrkontroll.
Samtidigt får XC60 samma mittkonsol och samma audioerbjudande som nyligen introducerades i Volvo S60 och V60.

Den mest avancerade anläggningen, Premium Sound, har en klass-D digital 5x130W förstärkare med kretsar från svenska Anaview, Dolby Digital i kombination med Dolby Pro Logic II Surround, nyheten MultEQ från Audyssey Laboratories och 12 högtalare.
Utöver Premium Sound, som kombineras med en sjutums skärm, finns tre andra ljudanläggningsnivåer.

Tvåliters GTDi i flera modeller
De nya fyrcylindriga, direktinsprutande 1.6- och 2-liters GTDi-motorerna blir nu tillgängliga i en rad Volvomodeller.
Den nya GTDi-motorn (Gasoline Turbocharged Direct Injection) T5 har en cylindervolym på två liter och en effekt på hela 240 hk. Vridmomentet är 320 Nm.

T5-motorn i kombination med Volvos automatiska, sexstegade Powershift-växellåda blir tillgänglig i Volvo S80, V70, XC60, S60 och V60. Powershift arbetar i princip som två parallella, manuella växellådor med separata kopplingar, som ger blixtsnabba och bränslebesparande växlingar.
T5 kan också fås med en sexväxlad manuell låda i Volvo S80, V70, S60 och V60.

– Vi har lyckats göra en fyrcylindrig motor som är lika kraftfull som en 2,5-liters femma och dessutom betydligt mer energieffektiv. Detta är välkommet både för miljön och för de kunder som vill ha höga prestanda och god körbarhet. En av de viktigaste förklaringarna bakom resultatet är vårt nya, patenterade turbosystem som är skräddarsytt för mindre, energieffektiva motorer”, säger Paul Welander, tf Senior Vice President Product Development vid Volvo Personvagnar.

Två nya 1,6-liters GTDi-motorer
Dessutom introduceras en 1,6-liters GTDi-motor i två utföranden: T4 med 180 hästkrafter och T3 med 150 hästkrafter. Båda har ett vridmoment på 240 Nm, med mycket god dragprestanda över hela hastighetsregistret. Momentkurvan är relativt mjuk vilket ger en mycket komfortabel körupplevelse.

T4-motorn är tillgänglig med Powershift eller sexväxlad manuell växellåda i Volvo S80, V70, S60 och V60.
I Volvo S60 och V60 med manuell låda finns även en start/stopp funktion, som slår av motorn när bilen står still med kopplingspedalen uppe och växeln i neutralläge. Motorn startar omedelbart när föraren trampar på kopplingspedalen.
T3-motorn finns enbart i kombination med manuell växellåda och start/stopp funktion i Volvo S60 och V60.

I S60 och V60 har båda varianterna har en DRIVe-knapp på instrumentpanelen för att koppla i och ur bränslebesparande teknik:
Med Powershift kommer en ny teknik som lägger ur växeln när föraren låter bilen rulla utan gaspådrag. Detta ger minskat rullmotstånd och förbättrad bränsleförbrukning. Den manuella växellådan har en Start/Stopp funktion som slår av motorn när bilen står still med kopplingspedalen uppe och växeln i neutralläge. Motorn startar omedelbart när föraren trampar på kopplingspedalen.

Uppgraderade dieslar i XC90
I Volvo XC90 har de båda femcylindriga dieslarna uppgraderas med högre prestanda på samma gång som förbrukningen minskar. Båda varianterna finns enbart med automatlåda.
Fyrhjulsdrivna Volvo XC90 D5 får nu 200 hk och ett maximalt vridmoment på 420 Nm. Förbrukningen har minskat från 8,5 l/100 km (EU Combined) till 8,3 l/100 km.

När det gäller den framhjulsdrivna Volvo XC90 D3 163 hk och 340 Nm är förbrukningen nere på 8,2 l/100 km.
Båda motorerna är certifierade enligt Euro 5-kraven.

Se grafik på volvocars hemsida här.

Källa : Volvo Personbilar.