Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny vätgasbil från Hyundai – serieproduktion om fyra år

Foto: Hyundai Bilar AB.

Utvecklingen av nya ix35 för vätgasdrift är avslutad, resultatet är en rad förbättringar mot tidigare generationens vätgasbilar.

• Betydande förbättring av verkningsgrad och räckvidd.
• Klarar 650 km på en laddning – likvärdigt med en bensin/diesel-bil.
• Serietillverkning beräknad till 2015

Hyundai Motor Company i Sydkorea har utvecklat nästa generation vätgasdrivna bränslecellsbil – ”ix35 Fuel Cell Electric Vehicle” (ix35 FCEV). Testkörningarna med den färdiga bilen börjar 2011 med sikte på massproduktion under 2015.

Tredje generationen av Hyundais FCEV är utrustad med ett bränslecells-system på 100 kW och två vätgastankar på sammanlagt 700MB (5,6 kg gas). Det effektiva utnyttjandet av bränslet gör attix35 FCEV klara 31 km på en liter och räckvidden blir därmed 650 km, vilket är normalt hos en bensin- eller dieseldriven bil.

Räckvidden hos ix35 FCEV är därmed 55 procent bättre än hos andra generationen Tucson FCEV, som kunde köras 370 km på en laddning. Körsträckan per liter vätgas har ökat med 15 procent jämfört med de 27 km/liter som Tucson klarade. Dessutom kan bilen startas i temperaturer ner till minus 25 grader.

Mer än 95 procent av de viktiga komponenterna i ix35 FCEV har tillverkats med Sydkoreansk teknologi genom ett nära samarbete med 120 inhemska underleverantörer. Skrymmande delar av bränslecellssystemet har minimerats för att motorn inte ska ta mer plats än en konventionell förbränningsmotor.

Hyundai deltar i ”Hydrogen Road Tour” som organiseras av amerikanska energidepartementet. Ett projekt vars deltagande fordon i skrivande stund körts mer än två miljoner kilometer. En mindre serie av ix35 FCEV kommer att tillverkas under 2012 och serieproduktion är beräknad till 2015.

Källa: Hyundai .