Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Volvo Personvagnar 2010

Foto: Volvo Personbilar AB.

För Volvo Personvagnar var 2010 ett förändringarnas år. Förhandlingarna mellan Ford Motor Company och Zhejiang Geely Holding Group fortsatte och den 28 mars undertecknades ett aktieköpsavtal för Volvo Car Corporation. Den 2 augusti slutfördes Zhejiang Geely Holding Groups förvärv av Volvo Personvagnar från Ford Motor Company.

Li Shufu blev styrelseordförande den 15 juli. Några veckor senare utsågs Stefan Jacoby till ny vd och koncernchef för Volvo Personvagnar och den nya styrelsen presenterades.

Efter två tuffa år vände Volvo Personvagnar den negativa trenden och ökade sin försäljning med 11,2 % jämfört med 2009.

Helt nya Volvo S60 och V60 fick ett varmt mottagande med fina omdömen i media samt flera internationella utmärkelser.

Volvo Personvagnar vände till vinst under det första kvartalet 2010 och den positiva trenden fortsatte resten av året.

PRODUKTNYHETER

Sculpted to move you – nya Volvo S60

Helt nya Volvo S60 presenterades för allmänheten på bilsalongen i Geneve i början av mars. Den är sportigare och mer dynamisk än någon tidigare Volvo och presenterades med den världsunika tekniska lösningen Pedestrian Detection med full autobroms.

Chassiutvecklingen driven till sin spets i nya Volvo V60

Volvo Personvagnars chassiexperter mejslade fram den nya Volvo V60-modellens körupplevelse med samma passion som kännetecknade utvecklingen av den nya S60-sedanmodellen. Resultatet blev en genuin ”sports wagon” med köregenskaper som helt lever upp till de sportiga linjerna.

Volvo V60 plug-in-hybrid

På 2010 Paris Motor Show bekräftade Stefan Jacoby planerna på företagets lansering av en plug-in-hybrid 2012 och uppgav att den kommer att baseras på V60-modellen. V60 plug-in-hybrid kommer att ge ett koldioxidutsläpp på låga 49 g/km och bilen kommer att utrustas med ett batteri med 4-6 timmars laddningstid och en räckvidd på upp till 50 km enbart driven på el.

Ännu sportigare med R-design

Nya S60 och V60 R-Design har formgivits i sann sportbilsanda och har ett specialutvecklat chassi som garanterar att bilens köregenskaper matchar bilens utseende. Modellerna presenterades på motormässan i Paris.

Lägre bränsleförbrukning med ny dieselmotor

Med nya Volvo S60 introducerades en femcylindrig tvåliters dieselmotor med 163 hk och ett vridmoment på 400 Nm. Den nya dieselmotorn är i princip samma som den etablerade 2.4D, men cylindervolymen har minskats med ett kortare slag för att optimera bränsleförbrukningen. Med manuell växellåda är förbrukningen (EU Combined, preliminär siffra) nu nere på 5,3 l/100 km.

Den nya femcylindriga 2-liters dieselmotor som presenterades i nya S60 blev tillgänglig i hela Volvo Cars modellsortiment – liksom de uppgraderade sexcylindriga bensinmotorerna.

Vidare började de nya fyrcylindriga direktinsprutade 1,6- och 2-liters GTDi-motorerna sprida sig i Volvo Cars hela modellsortiment.

Helt nytt infotainmentsystem

Ett helt nytt infotainmentsystem presenterades, där information från audiosystemet, navigationsenheten, mobilen och andra funktioner presenteras på en fem- eller sjutums färgskärm. Skärmen finns på den övre delen av mittkonsolen och introducerades med nya Volvo S60 och V60.

FÖRSÄLJNING
Volvo Personvagnar avslutade 2010 med en global försäljningsökning på 11,2 % jämfört med 2009, till totalt 373 525 bilar. I Kina ökade försäljningen med 36,2 % och i norra Europa med 29 %. På den viktiga USA-marknaden fortsatte den nedåtgående trenden och Volvo Cars sålde 7 474 färre bilar än under 2009, en minskning med 12,2 %. Bland de mest framgångsrika marknaderna finns Ryssland, med en ökning på 54,5 % jämfört med 2009, Belgien (+35,9 %) och Norge (+38,9 %).

Källa: Volvo Personbilar AB.