Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Håkan Hellström tog emot Lisebergsapplåden

Foto: Kajsa Sjölander/Liseberg

Kvart i tolv idag lördag öppnade Liseberg. Och precis som vanligt ringlade kön av förväntansfulla lång. På Taubescenen fick stans egen Håkan Hellström ta emot Lisebergsapplåden under stort jubel.

Våren kom på allvar när Liseberg idag öppnade grindarna till sin 89:e sommarsäsong. Glada gäster fyllde snabbt parken, ivriga att komma först fram till årets attraktionsnyhet AtmosFear – Europas högsta fritt fall. Under dagen förväntades närmare 20 000 personer besöka parken.

Den traditionsenliga invigningsceremonin från Taubescenen bjöd på såväl musik som inspirerande tal. Först ut var Lisebergs nya vd Andreas Andersen som i år för första gången var med och öppnade parken.
– Äntligen vår, äntligen ett öppet Liseberg. Det här markerar vinterns slut och den varma tidens början, sa Andreas Andersen och fortsatte:
– Liseberg är som en spegelbild av den stad vi verkar i och de människor som besöker oss. Vi har parken till låns från kommande generationer.

Årets mottagare av Lisebergsapplåden, Håkan Hellström, fanns på plats för att ta emot sitt pris ur Andreas Andersens hand.
– När jag såg listan över vilka som har fått det här priset innan mig var det som att falla fritt. Vilket sällskap man hamnar i! Det känns som att stå på giganters axlar, sa Håkan Hellström.

Göteborg Wind Orchestra framförde en uppskattad tolkning av Hellströmlåtarna Mitt Gullbergs kaj paradis, För en lång, lång tid och Känn ingen sorg för mig Göteborg.
– Det är så fantastiskt att få höra sina egna låtar framföras så här. Det var ju liksom det här jag hörde i huvudet från början, sa en hänförd Håkan Hellström.

Därefter var det dags för journalisten, författaren och programledaren Carin Hjulström att kliva upp på scenen i egenskap av årets vårtalare. Hennes varma och personliga vårtal berättade om Lisebergs viktiga roll som social mötesplats.

Premiärdagen fortsätter med uppträdanden på Lilla Scenen, dans till Smoke Rings Big Band på Polketten och Robert Gustafssons Jubileumsrevy på Rondo. Dagen avslutas med ett färgsprakande fyrverkeri kl 22.00.

Källa: Liseberg.