Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Utökat samarbete mellan Sverige och Polen

Bronislaw Komorowski Czestochowa Foto: Wikimedia

Avsikten med deklarationen är att Polen och Sverige skall samarbeta ytterligare kring utvecklingen av EU inom områden som finansiell stabilitet, fortsatt utveckling av den gemensamma marknaden, utvidgning av unionen och strategin för Östersjöområdet. När det gäller östersjöregionen finns redan flera konkreta samarbeten kring bland annat miljö och energi.

Polen och Sverige tillhör de ekonomiskt mest framgångsrika i hela unionen och Östersjöregionens länder väntas få en betydligt bättre tillväxt än många andra delar av Europa. De två länderna är redan tidigare initiativtagare till det s k östliga partnerskapet med avsikten att närma EU:s östra grannländer till unionen.

– Med sunda och starka ekonomier är det självklart att Polen och Sverige är viktiga aktörer i EU, länder som man lyssnar på, säger utrikesminister Carl Bildt i en kommentar. Deklarationen är utgångspunkt för ett långsiktigt samarbete på en rad områden där just Polen och Sverige kan göra skillnad, inom utrikespolitiken, inom EU och i EU:s grannskap.

Källa: Regeringskansliet