Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Cognacs mindre kända kusin

Cognac har en mindre känd kusin från samma land som heter Armagnac från Armagnac-regionen i Gascogne i sydvästra Frankrike. Innan vi provade den på Aftonkuriren var den helt okänd för oss. Den var en positiv överraskning. Den är betydligt mer lättdrucken än Cognac. Till kaffet passar Armagnac bättre än Cognac för att den är mjukare och fylligare. Den har ingenting av den skarphet som Cognac ofta har. Vi provade en Armagnac av märket Janneau Grand Armagnac VSOP, 349 kr./70 cl. Doften har drag av fallfrukt. Smaken är fruktig och jordig med inslag av vanilj. Janneau VSOP är en blandning av olika Armagnacer som lagrats på ekfat 7-14 år. Medelåldern på andra VSOPs är annars 4 år. Företaget Janneau firar i år 160 år. Förra året firades 700-års-jubileet av drycken Armagnac, vilket gör den till äldsta destillerade spriten i Frankrike, och förmodligen i världen.

Smaken påminner, som sagt, mycket om Cognac, fast betydligt mjukare och fylligare. Medans man i Cognac endast använder Ugni Blanc-druvan så använder man i Armagnac både Ugni Blanc, Folle Blanche, Colombard och Baco. De är alla vita druvor. De destilleras var för sig och blandas sedan ihop. Destilleringen sker vintertid och måste enligt lag vara färdig 31:a mars nästa år. Efter destilleringen lagras drycken på franska ekfat.

Janneau har vunnit flera priser i olika tävlingar, bland annat silvermedalj i The International Wine & Spirit Competition 2009 och guldmedalj i Beverage Testing Institute of Chicago 2009 och International Spirit Challenge 2008.

Vi på Aftonkuriren ger den klart godkänd.

Betyg:

Drinkförslag:

Janneau Angel´s share

4 cl Janneau Grand Armagnac

1 cl Licor 43

2 cl citronjuice

3 skvättar sockerlag

2 skvättar apelsinsylt