Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

”Bröllopsgåvor 2010” på Rosersbergs slott

Rosersbergs slott Foto: Destination Sigtuna

Nu kan du se Victoria och Daniels lysnings- och bröllopsgåvor på Rosersbergs slott! Utställningen, som tidigare visades på Kungliga slottet i Stockholm, visas i samband med de ordinarie visningarna av slottet till och med 31 augusti.

Slottet är endast öppet i samband med guidad visning. I två av slottets salar visas ett urval av de tusentals gåvor som mottogs. Sammanlagt registrerades cirka 2000 bröllopsgåvor och den största gruppen av givare är privatpersoner, som lagt ned stor omsorg i sina gåvor – handarbeten, hantverk och målningar med personliga hälsningar och lyckönskningar. I utställningen ses gåvor främst från allmänheten, men även ett urval officiella gåvor. Från alla kategorier av givare finns gåvor för Kronprinsessparets framtida hushåll; husgeråd, glas, porslin, kokböcker och växter till Haga slott.
Om Rosersberg slottTill Rosersberg tar du dig smidigt med bil. Det går även pendeltåg till station Rosersberg, och därifrån gång- och cykelbana cirka 2 km till slottet.

Att besöka Rosersberg är att ta ett steg tillbaka i tiden. Här stiger du in i en genuin kunglig miljö från tiden runt sekelskiftet 1800. Karl XIV Johan och drottning Desideria, de första Bernadotterna, var de sista kungligheterna som bebodde slottet, och rummen står till stor del intakta sedan 1860. Slottet är öppet vid allmänna visningar perioden juni–augusti. Grupper kan boka visning av slottet perioden maj–september. I sommar finns café på Rosersbergs Hotell & Konferens, och slottsparken lämpar sig utmärkt för medhavd picnic.

Källa: Destination Sigtuna