Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

När staden förvandlas till konsthall – Open Art tar över Örebro

Konstnär Göran Hägg. Foto: Örebro kommun.

I sommar är det dags för den tredje upplagan av Örebro Open Art när city fylls av konst under tre intensiva månader. Världens största kanin och en DC-3 i vattnet intill slottet är två av alla spännande konstverk som gör att Örebro lever upp till epitetet ”Sveriges konst:igaste stad”.

– Det började med ett politiskt direktiv. Politikerna sade till oss att det här ni gör på Konsthallen är ju bra, men kan ni inte göra något mer publikt? berättar projektledaren Lars Jonnson.

Resultatet blev Sveriges största temporära konstutställning. Invanda miljöer bjöd plötsligt på överraskande upplevelser när hela city förvandlades till en enda stor konsthall.

– Det specifika med Open Art är att vi försöker ta ned konsten från piedestalen och ställa den mitt i stadsrummet där du blir konfronterad med något du måste tycka något om, berättar Lars.

Det är inte bara färdiga konstverk som ställs ut. Mycket växer fram på plats, vilket skapar spännande möten.

– Om någon plötsligt står och målar gatan, skulle man normalt sett ringa till polisen. Nu går man istället fram och frågar vad gör du för någonting och blir intresserad? Man tar reda på vad som händer, istället för att titta bort.

– En personlig anledning till att Open Art startades är att jag vill bo på ett ställe med mycket kultur. Att Örebro ska vara en stad som lever och att det är mycket folk ute i centrum på sommaren. När man egentligen lämnar och åker ut till sina sommarstugor, så ska man istället åka från stugorna och åka hit, menar Lars.

Större och mer spektakulär än någonsin
I år är det dags för tredje upplagan som utlovas bli större och mer spektakulär än någonsin.

– Vi har för varje gång utökat dimension och antal, den här gången är mottot ”färre men värre”, berättar Lars. Göran Häggs silverblanka jättemodell i skala 1/2 av den 1952 försvunna svenska DC-3:an är ett exempel. Den enorma kanin som snart pryder Stortorget ett annat.

Open Art har skapat stort genomslag, inte minst hos Örebros näringsliv, men också hos örebroarna. I allmänhet.

– Näringslivet säger att det här är bra för staden. Vi måste egentligen inte övertyga så många utan bara berätta vad vi har för tokiga idéer. Det gör företagen triggade, de tycker att det här är kul. Vem som helst ska kunna använda Open Art i sitt namn och bjuda in sina vänner och bekanta och ta med dem med på häftig konstvandring, avslutar Lars Jonnson.

– Örebro ska med andra ord bli en trevligare, skönare och lite ballare stad

Fakta
Open Art arrangeras 11 juni-11 september. Arrangemanget drivs av Örebro kommun genom Örebro Konsthall och genomförs tillsammans med ett sextiotal samarbetspartners, organisationer och företag.

Källa: Örebro kommun.