Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Första stenen till naturum Vänerskärgården – Victoriahuset på plats

Igår hölls en grundstensceremoni för naturum Vänerskärgården – Victoriahuset på Läckö slott. I samband med Läckös sommarinvigning satte Thomas Norell, generaldirektör vid Statens fastighetsverk (SFV) tillsammans med övriga finansiärer, den första stenen på plats. Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset ska bli en funktionell, tillgänglig och välkomnande mötesplats vid Läckö slott. Byggnaden ska stå klar hösten 2012.

Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset, ritat av White arkitekter i Göteborg, kommer att uppföras vid Stallviken, ca 400 meter söder om Läckö slott. Igår kom den första stenen på plats.

– Vid sidan av förvaltningsuppdraget arbetar Statens fastighetsverk för att tillgängliggöra kulturarvet för allmänheten. Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset stämmer väl in på denna ambition. Genom sin användbarhet och spännande arkitektur har den kommande byggnaden alla möjligheter att skapa ett mervärde till Läckö slott som besöksmål, säger Thomas Norell, generaldirektör vid Statens fastighetsverk.

Flexibel byggnad för alla
Ledorden under arbetet med naturum Vänerskärgården – Victoriahuset har varit generalitet och flexibilitet. Byggnaden kommer att ha flera användningsområden och innehålla utställningshall, restaurang, hörsal för konferens och fest samt ett femtontal övernattningsrum med dusch och toalett. En iögonfallande del av naturumet är det generösa trädäck som ska löpa runt byggnaden. Här ska besökare kunna sitta och njuta av utsikten men också passera på sin promenad runt Stallviken.

– Naturumet ska vara en byggnad för alla, oavsett om du är fritidsklädd eller kommit till Läckö för att du är bjuden på fest. Nu sitter första stenen och arbetet med att uppföra naturumet kan sätta igång på allvar. Jag ser fram emot att om ett drygt år kunna välkomna våra första besökare, säger Magnus Lönnroth, VD för Stiftelsen Läckö slott.

Läckö slott värt ett besök redan i sommar
I samband som grundstensläggningen till naturumet presenterades även det program som Läckö slott erbjuder i sommar. Ett av bidragen, Läckös dolda måleri, ligger Statens fastighetsverk bakom.

– Läckös dolda måleri är en utställning som visar ett antal av Läckös många målningar i ett nytt ljus. På ett lättsamt och annorlunda sätt vill vi berätta om vilken betydelse måleriet hade på 1600-talet. Vi visar på tekniker förstås men framförallt handlar det om tolkningar, säger Harald Pleijel, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Genom målningarna erbjuds besökaren en resa i tiden, tillbaka till svunna tiders tankar, idéer och värderingar. Vägen dit går via bilder som påfallande ofta knyter an till vår vardag idag. Det kan t ex handla om krig och fred, kärlek och religion eller kunskap och mode.

Källa: Statens fastighetsverk.