Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tekniska museet efterlyser världshistoriens viktigaste innovationer

Med drygt fyra månader kvar med rymdutställningen NASA – A Human Adventure förbereder nu Tekniska museet för nästa rekordstora utställning där svenska folket utser världens 100 viktigaste innovationer. Museet behöver nu folkets hjälp att leta i gömmorna efter föremål och berättelser att visa upp.

Ända sedan starten 1938 har Tekniska museet visat upp viktiga innovationer – kraftmaskiner, kommunikationsteknik, flygplan och rymdraketer i mängder. Men i utställningen 100 innovationer vänds perspektivet och museet låter svenska folket bestämma vilka innovationer som är allra viktigast att visa upp.

Tekniska museet ber nu svenska folket om hjälp att bidra med viktiga innovationer som saknas bland de 70 000 föremålen i samlingarna. Några av de saker som står på önskelistan är kärleksbrev, klockor för synskadade, och olika varianter av bollar.

– Det blir jättespännande att se vilka som är mest omtyckta innovationerna bland svenskarna, och vi hoppas att många letar igenom byråer och lådor i källaren efter saker som de inte skulle klarat sig utan, säger Magdalena Tafvelin Heldner, intendent på Tekniska museet.

En viktig del av utställningen 100 innovationer blir också de personliga berättelserna. Ett dataspel kan ha otroligt stor betydelse för den som spelat det dygnet runt under en period av sitt liv, på samma sätt som en locktång kan bära på fantastiska historier.

Den som har någon av de här sakerna, eller tankar och berättelser om dem får gärna kontakta museet genom formulär på tekniska museet hemsida eller på Facebook eller Twitter. Där finns också mer information om utställningsprojektet 100 innovationer och hela önskelistan.

Källa: Tekniska Museet.